Recept van Erik - Mayonaise

Zelf maken - Basisrecept - Halve liter

Mayonaise

In het Frans en een aantal andere talen wordt mayonaise met dubbel 'n' geschreven. In echte mayonaise hoort geen zetmeel, suiker, glucosestroop of verdikkingsmiddel. De binding wordt dan uitsluitend veroorzaakt door de eidooiers. Industriële fabrikanten kiezen wel vaak voor deze toevoegingen. En dat is nou precies waarom het goed is mayonaise zelf te maken.

De oorsprong van de benaming van de saus is niet bekend. Er doen verschillende verhalen de ronde.

  • Mahonesa is uitgevonden door de chef-kok van graaf Louis du Plessis, maarschalk van Richelieu, tijdens een beleg in Maó (Mahón), een natuurlijke haven op Minorca. Er was niets meer op oud brood, een paar eieren en olie na. Van de olie en het ei maakte de kok een salsa (mahonesa) die het oude brood weer goed eetbaar maakte. Door de extra voedselvoorraad die zo ontstond kon men het beleg voortzetten en werd uiteindelijk de overwinning behaald.
  • De naam mayonaise kan ook afkomstig zijn van het middeleeuwse Franse woord 'Moyeu' dat eidooier betekende.
  • Het woord mayonaise is een verbastering van Bayonnaise, een sausspecialiteit uit het plaatsje Bayonne

Ingrediënten

1 eierdooier
25 ml Azijn
. Of:
25 ml Citroen
7 gram Mosterd
425 ml Olie
naar smaak Zout en witte peper

Stap voor stap

Voorbereiding:

Voor de bereiding van mayonaise is het noodzakelijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!!

Bereiding:

Doe de eierdooier met de azijn, het zout en de mosterd in een kom. Roer de dooiers met de garde los. Kies voor een mooie, lichte olie zonder bijsmaak. Zonnebloemolie is prima, bijvoorbeeld. Olijfolie is eigenlijk te "smaakvol". Voeg de olie langzaam druppelend toe. Intussen voortdurend blijven roeren met de garde. Rustig aan, en liefst steeds in dezelfde richting. Als de mayonaise "pakt" kunt u de olie iets sneller toevoegen maar overdrijven raden we niet aan! De mayonaise kan gaan schiften en dan moet u van voren af aan beginnen. Maak de olie op en breng de saus op smaak met zout en peper.

Bewaartip:

Bewaar de mayonaise op kamertemperatuur in een afsluitbare pot. Eigengemaakte mayonaise is zeven dagen houdbaar.