Recept van Gianfranco della Torre - Spaghetti met kokkels
Spaghetti con i cuori eduli - Pastagerecht - 4 personen

Laat u vooral niets wijs maken. Ik heb al heel wat restaurants in Nederland gezien met "Spaghetti alle vongole" op de kaart. En wat serveren ze? Spaghetti met kokkels. Ik snap ze wel; - kokkels zijn ook heel erg lekker en stukken goedkoper. Dus dacht ik - we zetten gewoon het recept van "Spaghetti con i cuori eduli" apart online! Net zo eenvoudig, minstens zo lekker en voordeliger:) En ja hoor, ook in Italië worden ze wel eens gegeten.
Ingrediënten
1 kg | Kokkels | ||
3 tn. | Knoflook | ||
400 gram | Spaghetti (liefst) | ||
1 bosje | Peterselie | ||
100-200 ml | Olijfolie | ||
naar smaak | Zwarte peper | ||
400 gram | Snoeptomaat | ||
1 scheut | Witte wijn |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Zeef |
Stap voor stap

Kokkels, net als vongole, bevatten soms afvalstoffen die er beter even uit kunnen. Het is daarom van verstandig ze minstens 4 uur in zout water (het beste is gewoon zeewater, maar dat moet je maar net hebben) te laten staan. Wanneer u ze in een pan of bak met water doet zullen de schelpen zich sluiten. Degene die openblijven zijn naar waarschijnlijkheid dood. Verwijder deze.

Weeg de pasta af.
La cottura

Kook de spaghetti in ruim zout water tot deze "al dente" (beetgaar) zijn.

Zet ondertussen een grote koekenpan op met de olie. Leg daar de in plakjes gesneden knoflook in en stoof deze zachtjes.

Als de knoflook begint te "zweten" voegen we de tomaatjes toe.

Zorg voor grof gehakte peterselie. Houd klaar voor gebruik.

Stoof de tomaatjes tot ze mooi gaar zijn en giet het geheel over in een grote koekenpan.

Zet het vuur nu hoog en gooi de kokkels in de koekenpan. Een voor een gaan de schelpen open. Het sap van de schelpdieren zal zich gaan vermengen met de olie en tomaat en een heerlijke saus begint vorm te krijgen.

Voeg een scheut witte wijn toe en laat deze op het vuur indampen.

Voeg de peterselie toe.

Als alle schelpen open zijn (de schelpen die hardnekkig dicht blijven gooien we weg) en de saus een beetje ingekookt is kunnen we verder. De geuren die u nu tegemoet komen zijn nagenoeg onweerstaanbaar. Als het goed is is de pasta nu ook "al dente".

Wanneer de pasta gaar is gieten we haar af.

Voeg nu de afgegoten spaghetti toe aan de kokkels. Breng op smaak met peper. Hutsel een keer goed door elkaar. Serveer onmiddellijk. Klaar!
Serveertip

Snijd dikke plakken grof brood of stokbrood voor het opzuigen van de saus (de italianen noemen dat "fare la scarpetta"). Zorg ook voor een bordje waar de lege schelpen op kunnen.
Wijntip

Een ijskoude Greco di Tufo. Gavi di Gavi kan ook prima.