Recept van Erik - Wildzwijnspeper

Hoofdgerecht - 6 personen

Wildzwijnspeper

Wildzwijnspeper
Hoe de naam is ontstaan is een raadsel. Sommigen zeggen dat het antwoord ligt in de middeleeuwen. In die tijd werden vleesmaaltijden geserveerd met broodpap. Deze broodpap was wat de saus nu bij ons is: de smaakmaker bij het vlees. Wij maken onze sauzen doorgaans van boter en bloem. Maar die bereiding was toen nog niet bekend. Toen werd de saus gemaakt door gekruimeld brood in water of melk te weken en het te binden met een flinke hoeveelheid boter. Om dit ‘goedje’ op smaak te brengen, voegde men peper toe. Het ‘peper’ in wildzwijnspeper, een naam die later is ontstaan dan hazenpeper, heeft dus de betekenis van een gepeperde (brood)saus, die onder meer bij een gebraden haasje prima smaakte. Wij kennen deze originele bereidingswijze niet meer, maar in Engeland staat bread sauce nu nog bekend als één van de bekende klassieke sauzen. Anderen zien een verband met de Franse term, “poivrade”, waarmee een basiswildsaus bedoeld wordt. De term "peper' wordt inmiddels ook gebruikt voor andere soorten wild. Bekijk ook eens onze andere pepers: hazenpeper, hertenpeper, wildpeper.

Erik eet smakelijk

Ingrediënten

Voor het vlees:

1 kilo
per 2500g
€ 51,35
1 stuk(s)
€ 1,30
100-150 gram Boter
150 gram
per 1500g
€ 18,90
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Voor de saus:

1 liter Droge rode wijn
1 Zoete rode paprika
2 Winterpenen
2 stengels Bleekselderij
4 Kleine uien
1 kwart Knolselderij
1 Bouquet garni
2 tn. Knoflook
1 kwart Limoen (lime)
naar behoeven Zout

Eventueel:

naar behoeven Roux
400-500 ml Runderfond - fond de boeuf
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Staafmixer
Cocotte
Oven

Stap voor stap

Wildzwijnspeper
  • Breng het vlees naar kamertemperatuur
  • Snij het in handzame stukken

Wildzwijnspeper

Kruid de wildzwijnsnek met onze meerdanvlees kruidenmix of met zout en peper

Wildzwijnspeper

Snij de knol- en bleekselderij, de rode zoete paprika, de uien en de winterpeen grof.

Wildzwijnspeper

Leg de stukken vlees in de pan en braad snel aan, een minuutje.

Wildzwijnspeper
  • Draai het vlees om en herhaal
  • Voeg het spek toe
  • Hussel even een paar keer om 

Wildzwijnspeper

Voeg de knolselderij, de uien, de wortel, de bleekselderij, de paprika en de knoflook toe en stoof even aan op een matig vuurtje.

Wildzwijnspeper

Voeg nu de wijn en eventueel wat runderfond toe (klik voor recept).

Bouquet garni

Wildzwijnspeper
  • Maak een bouquet garni van salie, rozemarijn, tijm, bladselderij en laurier
  • Voeg toe aan de wildzwijnspeper

Wildzwijnspeper

Als laatste de limoen erbij

Wildzwijnspeper

Breng snel aan de kook

Wildzwijnspeper
  • Sluit de pan af met een deksel,
  • plaats in de oven op 180 graden en laat  stoven tot het vlees helemaal gaar is (ongeveer 3 uur).
  • Haal het vlees nu voorzichtig uit de pan
  • Laat de saus goed inkoken
  • Verwijder het bouquet garni
  • Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak zout en peper. Als de saus iets dikker wilt kunt een een roux (klik voor recept) gebruiken.
  • Leg het vlees in de saus
  • Schep een paar keer luchtig door elkaar. Klaar! 

Serveertip:

Wildzwijnspeper

Hertenpeper is heerlijk schorseneren,  puree van aardappel of zoete aardappel, kweeperenmoes, en gestoofde wittekool

Wijntip:

Wildzwijnspeper

Een jonge, fruitige rode wijn. Een lekker bokbiertje is echer zeker ook niks mis mee.

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.