Recept van Mats - Spaghetti met pesto Genovese

Pasta al pesto - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti met pesto Genovese

Pesto Genovese? Een verhaal apart (klik voor het recept).
Met deze saus worden in Genua veelal traditioneel trofie gegeten. In de rest van Italië doorgaans linguine of trenette. Andere pastasoorten kunnen echter ook.

NB: Pastagerechten zijn in de Italiaanse keuken doorgaans voorgerechten. Ze worden ook op de menu's van de meeste restaurants in één adem genoemd met de soepen die op de kaart staan: paste e minestre. Juist daarom wordt in het algemeen een ideale hoeveelheid pasta van 100 gram per persoon aangehouden in recepten. Gaat u voor pasta als hoofdgerecht - dan kunt u iets meer nemen. De Italianen zullen het u niet kwalijk nemen, die kunnen het hebben. De Italianen hebben lang geleden al besloten dat het met ons Nederlanders, culinair gesproken, nooit meer goed komt...

Ingrediënten

400 gram Spaghetti
1 Sale grosso (grof zout)
200 gram Pesto Genovese (klik voor recept)
. Water

Voor de versiering:

paar blaadjes Verse basilicum

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Soeppan
Vergiet

Stap voor stap

Ruim zout water

Spaghetti met pesto Genovese

Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig. Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.

Hoeveel pasta?

Spaghetti met pesto Genovese

Weeg de pasta af op een weegschaal of, als u al een expert bent, ga dan af op uw gevoel en jarenlange ervaring. Pasta al pesto is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.

De waaiertruc

Spaghetti met pesto Genovese

Heeft u lange pasta (trenette, linguine, spaggehtti e.d.)? Zet deze rechtop in het kokende water en...

Spaghetti met pesto Genovese

...laat abrupt los. Er vormt zich, wellicht na enig oefenen, een waaier. Deze zorgt ervoor dat de pasta op een gecontroleerde, geleidelijke manier in het kokende water glijdt en dus overal even snel en goed gaart.

Koken

Spaghetti met pesto Genovese

Kook de pasta en schep af en toe om. Probeer vanaf 2 minuten voor het verstrijken van de kooktijd op het pak om de minuut een sliertje om de juiste garingsgraad in de gaten te houden.

Afgieten

Spaghetti met pesto Genovese
  • Als de pasta "al dente" is, oftewel beetgaar, dan kunt u ze afgieten. Hou een beetje van het kookwater (acqua della pasta) achter
  • U moet nu niet treuzelen en doorpakken, anders gaat de pasta kleven

Pesto

Spaghetti met pesto Genovese
  • Voeg de pesto toe en hussel stevig door elkaar. Als het geheel te droog wordt - aanlengen met kookwater
  • Verdeel snel over de borden. Klaar!

Serveertip

Spaghetti met pesto Genovese

Garneer eventueel af met nog wat geraspte kaas een een blaadje basilicum

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Wijnsuggestie

Spaghetti met pesto Genovese

Om de waanzinnige aroma's van zelfgemaakte pesto Genovese te evenaren moeten we op zoek naar een smakelijke, aromatische wijn die tegelijkertijd niet overheersend en aggressief mag zijn: delicaat en licht. Om in Ligurië, de geboortestreek van de pesto, te blijven zou een Pigato della Riviera Ligure di Ponente het beste passen. Maar ook een wijn uit Campania is uitermate geschikt: Fiano d’Avellino. En wat dacht u van een heerlijke Sauvignon del Collio friulano of een  Vermentino? Ook zeker niet te versmaden! Al deze wijnen zijn goudgeel van kleur en geven een vleugje tropisch fruit prijs, samen met gekonfijt fruit en vanille. En toch hebben ze een prachtig droog verhemelte met een discrete zuurtegraad die de pesto niet in de weg gaan zitten.  De wijn "dept" als het ware de mond en laat alle ruimte voor de volgende hap pasta al pesto.