Recept van Erik - Gesauteerde filet van witvis met gerookte zalm in saffraansaus
Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Ingrediënten
3 draden | Saffraan | ||
50 ml | Witte wijn | ||
250 ml | Room | ||
50 ml | Visfond (klik voor recept) | ||
naar behoeven | Boter | ||
150 gram | Geklaarde boter | ||
150 gram | Zeekraal | ||
2 stuk(s) |
|
€ 6,10 | |
naar behoeven | Bloem | ||
naar smaak | Peper & zout uit de molen | ||
Maak een keuze: |
|||
4 stuk(s) |
Pangafilet
per 150g
|
||
4 stuk(s) |
per 200g
|
€ 6,60 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 4,95 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 5,20 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 6,00 | |
4 | Andere dunne visfilets (schol, tong, schar, etc) | ||
Voor het bedje van gestooofde groente: |
|||
70 gram | Bloemkool | ||
70 gram | Courgette | ||
70 gram | Paprika | ||
70 gram | Pompoen | ||
30 gram | Bleekselderij | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Sauteuse | |||
Sautoir | |||
Garde | |||
Koekenpan |
Stap voor stap
Voorbereiding:

- Snij de groenten tot een handzame maat
- Stoom de groenten(behalve de zeekraal) in de magnetron in een gesloten bakje met 2 el. water, een klontje boter en wat zout tot ze beetgaar zijn
- Controleer de vis goed op vel en graten
- Snij de filets een beetje op maat
- Haal ze door de bloem
Bereiding:

- Reduceer de wijn en de visfond à sec (tot al het vocht op is)
- Giet de room in de pan
- Voeg de saffraan toe
- Breng aan de kook
- Reduceer tot de saus lobbig is
Ondertussen:

- Zet een koekenpan op met de geklaarde boter en verhit op hoog vuur
- Laat de visfilets voorzichtig in de pan zakken en bak ze 1,5 minuut per zijde

- Blancheer de zeekraal door hem 1 minuut in kokend water te verwarmen en giet af
- Voeg bij de gestoofde groenten
- Schep de groenten even om met een extra klontje boter
- Dresseer op voorverwarmde borden

Leg de visfilets voorzichting op hhte bedje van groenten

Snij de gerookte zalm in kleine stukje en leg deze op de vis.

Giet de saus over de visfilets en maak de borden af. Klaar!
Wijntip
Een Pouilly Fuissé, een Montrachet. Zoiets. Een witte met vet, body en hout. Dat in ieder geval.
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner .