Recept van Erik - Filet van wilde eend en tamme eend

Met spruitjes, gekonfijte zilverui kweepeer en gegrilde aardappel - Hoofdgerecht - 4 personen

Filet van wilde eend en tamme eend

Voorbereiding: 

  • Maak de zilveruien  schoon en bereid ze zoals aangegeven in dit recept. Kunt u geen zilveruien vinden? Gebruik dan kleine sjalotten
  • Houd apart en warm
  • Maak de spruiten schoon en kook ze in ruim, gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af, houd apart en warm
  • Snij 4 min of meer gelijke stukken van de aardappel door ze doormidden te snijden en de "kontjes" eraf te halen
  • Kook deze stukken aardappel tot beetgaar in zout water
  • Giet af, houd apart en warm

grillplaat

Ingrediënten

Maak een keuze:

2 stuk(s)
per 400g
€ 10,15
2 stuk(s)
per 400g
€ 10,05
1 stuk(s)
per 700g
€ 17,45
4 stuk(s)
per 250g
€ 11,65

En verder:

2 Grote vastkokende aardappels
1 stuk(s)
€ 1,30
naar smaak Zout en peper uit de molen
130 ml Wildfond
400 gram Gekonfijte zilverui (klik voor recept)
50-100 gram Boter
1 Kweepeer
1 flinke scheut Zoete witte wijn
½ kg Paarse spruitjes
1 stuk(s)
€ 19,95
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Grillplaat
Koekenpan
Aluminiumfolie

Stap voor stap

De eendenborst:

Filet van wilde eend en tamme eend
  • Laat de eendenfilets op kamertemperatuur komen
  • Snij de eendenfilets op de rug in in een ruitmotief
  • Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder boter of olie

eendenborst insnijden

Filet van wilde eend en tamme eend

Kruid de eendenfilets, zowel de tamme als de wilde, met peper en zout of met onze meerdanvlees.nl-kruidenmix.

Filet van wilde eend en tamme eend
  • Leg de filets in de pan 
  • Braad ze 2 minuten op de huid op hoog vuur

Filet van wilde eend en tamme eend
  • Draai de filets om 
  • Braad ze 2 minuten op de andere zijde

Filet van wilde eend en tamme eend
  • Gaar de filets tot een kerntemperatuur van 55 graden is bereikt
  • Haal de eendenborsten uit de pan
  • Houd apart, liefst onder een velletje zilverpapier
  • Houd de pan met het vet binnen bereik

Ondertussen:

Filet van wilde eend en tamme eend

Grill de voorgekookte aardappelen op een hete grillplaat (of of de barbecue) om een mooi lijnmotiefje te verkrijgen.

De saus:

Filet van wilde eend en tamme eend

Schil de kweepeer en snij flinterdunne plakjes.

Filet van wilde eend en tamme eend

Sauteer de plakjes in het bakvocht van de eendenfilets.

Filet van wilde eend en tamme eend

Blus af met zoete witte wijn.

Filet van wilde eend en tamme eend

Reduceer tot de wijn vrijwel opgedroogd is.

Filet van wilde eend en tamme eend

Trancheer de wilde- en de tamme-eendenfilets

Filet van wilde eend en tamme eend

Maak de saus af met een flinke klont boter.

Serveertip:

Filet van wilde eend en tamme eend
  • Leg de plakjes filet om en om op de borden
  • Serveer met de aardappel, de gekonfijte uitjes en de spruitjes
  • Lepel wat jus over de filets. Klaar!

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.