Recept van Jeff Berkowitz - Shakshuka
Een heerlijk gerecht uit de Israëlische keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Een (waarschijnlijk) oorspronkelijk Tunesisch Joods gerecht dat zich eerst verspreidde onder de Joden in Arabische landen en vervolgens door de Joodse diaspora die vanuit Tunesië, Algerije en Marokko immigreerde populair geworden in Israël. In Israël. Ook in de Arabische keuken, waaronder de Libische, Tunesische, Algerijnse, Egyptische, Saoedische en Marokkaanse keuken is het gerecht enorm populair. Veelal geserveerd in een tajine of gietijzeren pan.
Er zijn net zoveel versies als dat er families zijn. Vaak wordt Spaanse peper toegevoegd (ook wel in de vorm van harissa). Dit is slechts een van de vele varianten:
- Rode paprika parmentier snijden (klik voor advies)
- Knoflook hakken
- Ui hakken
- Koekenpan met dikke bodem op matig vuur zetten
- Olijfolie in de pan
- Ui en knoflook fruiten tot deze glazig zijn
- Paprika toevoegen
- 2-3 minuten stoven
- Tomaten in grove blokjes toevoegen
- 5-6 minuten stoven
- Breng op smaak met zout en peper
- 4 kuiltjes maken met de achterkant van een lepel
- Daarin voorzichtig de eieren openbreken
- Vuur naar minimum
- Doorgaren tot het eiwit ondoorzichtig is. Dooiers moeten zacht blijven
- Kruiden hakken en over het gerecht sprenkelen. Klaar!
Ingrediënten
4 | Eieren | ||
naar behoeven | Olijfolie | ||
200 gram | Pomodori pelati | ||
100 gram | Zoete rode paprika | ||
75 gram | Ui | ||
2 tn. | Knoflook | ||
2 takjes | Peterselie | ||
2 takjes | Koriander | ||
100 gram | Feta | ||
naar smaak | Zout & peper uit de molen |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Tajine |