Recept van Yvonne - Zomerse salade van Roma-trostomaat, zwarte olijven, mozzarella en verse koriander

Stap eens af van de standaard combinaties! - Maaltijdsalade - 6

Zomerse salade van Roma-trostomaat, zwarte olijven, mozzarella en verse koriander

Een lekkere, frisse salade die snel klaar is en nog gezond ook. Stap eens af van de standaard combinaties en probeer deze eens uit: een zachte, romige smaak, met hier en daar een frisse toon, écht iets voor een lunchje buiten op het terras.

Benodigdheden voor
6 personen:

Ingrediënten:        
6   grote roma-trostomaten    
250 gr. mozzarella    
  . verse koriander    
    olijfolie    
    zout & peper uit de molen    

 

Koriander of basilicum?

Deze salade begint, qua smaaksamenstelling, erg op een" insalata Caprese" te lijken. De hoofd- bestanddelen daarvan zijn tomaat, mozzarella en basilicum. Kaas met koriander zie je vaker terugkomen in de keukens van Griekenland, Turkije en de Arabische wereld, maar dan weer in combinatie met feta. brynza peynir of hoe je het ook maar wilt noemen. Dit keer gaan we de uitdaging aan om deze twee werelden met elkaar te verbinden.

Roma-trostomaat

De Nederlandse landbouwers blijven experimenteren. Na eeuwenlang (om precies te zijn: vanaf de ontdekking van Amerika door de Spanjaarden (ja, ja, Columbus was een Italiaan maar hij werkte voor de Spaanse kroon) genoegen te hebben genomen met een ofwel waterige, ofwel zure, maar in ieder geval onsmakelijke tomaat, is Nederland sinds de jaren tachtig behoorlijk kieskeurig geworden. Als vroeger goede tomaten alleen waren weggelegd voor landen als Italië en Spanje, nu komt meer van Nederlandse "bodem" in de Italiaanse supermarkt dan andersom! Het woord bodem zetten we even tussen aanhalingstekens: De meeste tomaten in Nederland groeien op een propje Rockwool (steenwol), krijgen gezuiverd water waar voedingsstoffen aan toegepast worden en worden automatisch voorzien van CO2. De Nederlandse boeren ontwikkelen steeds weer nieuwe, betere, smakelijkere soorten. Zo ook deze Roma-tomaat: Geen hond in Rome die er ooit van gehoord heeft. Ook geen Roma-zigeuner kunnen vinden die wist wat er bedoeld werd. Maar wel een stevige, heerlijke salade-tomaat die de tijden dat we het moesten doen met ons typisch Hollandse kastomaatje ver achter zich laat.

Voorbereiding:
Was de tomaten en droog ze af. Snij ze in dikke plakken en vervolgens in reepjes. Snij de mozzarella in blokjes. Was de koriander en laat goed uitlekken.

Bereiding:
Voeg alles bij elkaar, behalve de koriander, in een ruime kom. Begiet met olijfolie en breng op smaak met zout. Doe op borden en laat de korianderblaadjes er overheen dwarrelen. Klaar!

Serveertip:
Serveer met bruin, geroosterd brood en zet de olijfolie op tafel..

Wijntip:
Een frisse witte Italiaanse wijn.

 

 

Ingrediënten