Recept van Yvonne - Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan
Met kweepeer en pompoen - Hoofdgerecht - 4 personen

Een chique diner dan een eendenborstje. Heerlijk! Tamme eend is erg sappig van smaak en makkelijk te verwerken. Iedereen kan het!
De combinatie van eend en fruit is een oude bekende van menig culinair expert: dat nét even dat zuurtje tegen een zoete achtergrond, onderstreept door een mooie ronde, vette omgeving, is gewoon een perfecte smaakbeleving. Echt iets om te proberen!
Eet smakelijk!
Stap voor stap

Kijk het velletje even na of veertjes die niet helemaal zijn verwijderd en verwijder ze alsnog met een tangetje of pincet. Kruid de pootjes met zout en peper of met onze eigen vleeskruidenmix.

Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder toevoeging van vet en rooster de pootjes snel om en om aan.

Laat 70 gram (meer kan echt geen kwaad) ganzenvet smelten in een cocotte.

- Leg de pootjes in het hete vet
- Doe het deksel op de pan
- Laat de pootjes stoven of matig vuur, minuutje of 5

Schil een kweepeer en snij er een stuk af.

Snij dit stuk in flinterdunne plakjes.

Snij een partje van een pompoen af

En snij dit stukje parmentier (klik op de link voor advies).

- Haal de eendenpootjes uit de pan
- Voeg nu de kweepeer toe aan de cocotte en schep een paar keer onder het ganzenvet

Herhaal dit met de pompoenstukjes.

Laat even lekker sudderen en blus dan af met witte halfzoete wijn.

Reduceer de wijn (laat inkoken) tot ongeveer een derde.

Leg de pootjes terug in de pan.

Sluit de pan af en laat 10 minuten zacht stoven.

Arroseer (begiet met bakvocht) van tijd tot tijd. Klaar!
Serveertip

Een lekker bijgerechtje is met groenten en clotted cream gevulde rode paprika (zie foto bovenaan dit recept).
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner .