Recept van Yvonne - Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Met kweepeer en pompoen - Hoofdgerecht - 4 personen

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Een chique diner dan een eendenborstje. Heerlijk! Tamme eend is erg sappig van smaak en makkelijk te verwerken. Iedereen kan het! 

De combinatie van eend en fruit is een oude bekende van menig culinair expert: dat nét even dat zuurtje tegen een zoete achtergrond, onderstreept door een mooie ronde, vette omgeving, is gewoon een perfecte smaakbeleving. Echt iets om te proberen!

Eet smakelijk!

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 380g
€ 5,70
1 stuk(s)
€ 1,30
naar smaak Zout en peper uit de molen
50 gram Kweepeer
50 gram Pompoen
70-100 gram
€ 15,15
Flinke scheut Halfzoete witte wijn
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Cocotte

Stap voor stap

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Kijk het velletje even na of veertjes die niet helemaal zijn verwijderd en verwijder ze alsnog met een tangetje of pincet. Kruid de pootjes met zout en peper of met onze eigen vleeskruidenmix

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder toevoeging van vet en rooster de pootjes snel om en om aan.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Laat 70 gram (meer kan echt geen kwaad) ganzenvet smelten in een cocotte.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan
  • Leg de pootjes in het hete vet
  • Doe het deksel op de pan
  • Laat de pootjes stoven of matig vuur, minuutje of 5

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Schil een kweepeer en snij er een stuk af.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Snij dit stuk in flinterdunne plakjes.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Snij een partje van een pompoen af

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

En snij dit stukje parmentier (klik op de link voor advies).

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan
  • Haal de eendenpootjes uit de pan
  • Voeg nu de kweepeer toe aan de cocotte en schep een paar keer onder het ganzenvet

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Herhaal dit met de pompoenstukjes.

 

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Laat even lekker sudderen en blus dan af met witte halfzoete wijn.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Reduceer de wijn (laat inkoken)  tot ongeveer een derde.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Leg de pootjes terug in de pan.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Sluit de pan af en laat 10 minuten zacht stoven.

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Arroseer (begiet met bakvocht) van tijd tot tijd. Klaar!

Serveertip

Eendenboutje van Barbarie-eend uit de pan

Een lekker bijgerechtje  is met groenten en clotted cream gevulde rode paprika (zie foto bovenaan dit recept).

Hulst Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner .