Recept van Serge Buissonnier - Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

van eendenbout en ganzenvet - Voorgerecht - 350 gram

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Ingrediënten

1 bl. Laurier
1 plukje Tijm
1 vuist vol Grof zeezout
1 stuk(s)
per 380g
€ 5,70
200-300 gram
€ 15,15
1 tn. Knoflook
2 korrels Piment
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Patévorm of
Terrine of
Weckpot
Mattarello (deegroller)
Vershoudfolie
Cocotte

Stap voor stap

Inleggen

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

De eendenbouten in een schaal leggen en zouten.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Afsluiten met vershoudfolie en minstens 12 uur in de koelkast zetten.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Afspoelen onder ruim koud water.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Het ganzenvet in een cocotte verwarmen.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Vlees in de pan.


Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

De kruiden erbij.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Op heel laag vuur 4 uur konfijten. Deksel net niet op de pan.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Haal het vlees uit de pan en laat lauw afkoelen.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)
  • Vel verwijderen
  • Botjes en onregelmatigheden verwijderen
  • Vlees met de hand uit elkaar wrijven

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Met een deegroller het vlees net zo fijn malen als u zelf lekker vind. De een houdt van een grovere rillettes, de andere van rillettes die erg smeuïg is en meer op paté begint te lijken.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Het konfijtvet filteren.

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Het vlees in een schone cocotte terugzetten op middelhoog vuur.

Paté bakken

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

Langzaam spatelen en...

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

...net zoveel van het konfijtvet toevoegen als het mengsel opneemt totdat...

Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

...het een lekker sappig geheel is geworden.


Eigengemaakte rillettes van eend (rillettes de canard)

In de vorm gieten en af laten koelen tot kamertemperatuur. Afdekken met een laagje overgebleven konfijtvet. Klaar!

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.