Recept van Mats - Masterclass: zelf hamburgers maken

Zó moet ie! - Hamburgerrecept - 4 helemaal zelf gemaakte burgers

Masterclass: zelf hamburgers maken

Hamburger, maar nu zelf!
Eigenlijk is een hamburger een schijf gebakken of gegrild vlees in een broodje. De rest is ...geschiedenis. Maar heb je er wel eens een gemaakt? Helemaal zelf? Zelf vlees gemalen en zo? Wij doen het dagelijks voor onze klanten. Maar zelf doen geeft een bepaalde voldoening, dat is nergens te koop. Een hamburger kun je maken van vetter en van mager vlees. Hierin moet je zelf je draai vinden. Ook de smaak die je wilt geven aan je hamburger bepaalt welk vlees het best de basis vormt. Op de afbeeldingen in dit recept zie je snippers 90/10. Snippers zijn uitstekend geschikt om te hakken voor een echte mooie beefburger. Daarom gebruiken we ze zelf ook. Maar, zoals gezegd, veel stukken rundvlees zijn geschikt en de verhouding vet en vlees hangt af van je eigen smaak.

Herkomst
Lang werd er beweerd dat het broodje een Hamburgse uitvinding is die na de Tweede wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten mee naar huis was genomen en daar als een bom insloeg. Broodje aap, zul je bedoelen. De hamburger heeft wel iets met Duitsland te maken, maar bestaat in de VS al sinds de 19e eeuw: hij stamt af van de gehaktbal, "Frikadel" in het Duits, een mengsel van gehakt vlees en uien. De Frikadel werd vaak verkocht in de havensteden van waaruit emigranten naar Amerika vertrokken, zoals Hamburg. De havensteden van aankomst in de Verenigde Staten namen de traditie over en de "Hamburger Steak" was geboren. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich razendsnel door Verenigde Staten. Het grote succes zat hem erin dat je deze maaltijd staand of lopend, zonder bestek, kon eten.

Andere burgers
Het gedeelte "burger" van de ham-burger ging een eigen leven leiden. Zo ontstonden varianten als de cheeseburger (met gesmolten kaas), de baconburger (met gesmolten kaas en gebakken spek), de vegetarische burger (met een vleesvervanger, meestal op basis van soja of peulvruchten), de halalburger (met ritueel geslacht vlees), de hawaïburger (met een schijfje ananas), en de hamburger speciaal (met mayonaise, curry en gesneden ui). Sinds kort jaren wordt door een aantal vooruitstrevende producenten ook gewerkt aan een "blended burger" of "blenditarian burger". Deze burger is voor mensen die vinden dat vleesconsumptie wel moet kunnen, maar met mate. Deze ontwikkelingen zorgen voor een grote vermindering van de vleesproductie Ook op andere manieren proberen deze producenten vaak het milieu positief te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld door energie- en waterverspilling bij de productie tegen te gaan en ingrediënten effectiever te gebruiken. Een gerenommeerd merk van deze half-vlees-half-groenten-burgers is "Meat Your Veggies".

.

.

Alle burgers op een rij

Al onze burgers op een rij

.

.

.

.

mats eet smakelijk

.

.

.

Burgers Bolscher

Zo maken wij ze zelf. Met de hand.

.

.

erik en yvonne

Ingrediënten

De broodjes zelf maken?

4 Hamburgerbroodjes (klik voor recept)

En verder:

1 Ui
4 plakjes Chedddar
4 bladen, al dan niet gesneden IJsbergsla
2 Tomaten
naar behoeven Zout & peper uit de molen

Maak een keuze voor het vlees:

150-200 gram per persoon Hamburgervlees (KLIK VOOR RECEPT)
600 gram (zelf hakken of malen)
per 200g
€ 3,75
600 gram (zelf hakken of malen)
per 200g
€ 6,65
1 stuk(s)
per 600g
€ 12,45
600 gram
per 300g
€ 2,75
600 gram
per 500g
€ 7,00
600 gram (zelf hakken of malen)
per 150g
€ 10,15
600 gram (zelf hakken of malen)
per 3000g
€ 68,95

Voor de saus:

2 el. Sandwich spread
50 gram Mayonaise (klik voor recept)
25 gram Chilisaus
5 druppels Worcestershiresaus, ook wel Worcestersaus

Lekker erbij:

1 stuk(s)
€ 4,55
1 stuk(s)
€ 4,55
1 stuk(s)
€ 4,55
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Garneerring
Hakbijl
Hakmolen
Keukenmachine

Stap voor stap

Eerst het vlees

Masterclass: zelf hamburgers maken
  • Maal het vlees of hak het met de hand. Je kunt kiezen voor hakken met een hakmes, een keukenmachine of een vleesmolen. De maalstand is weer een kwestie van smaak. Al te grof gaat problemen geven, liever iets fijner.
  • Kruid het vlees met de meerdanvlees.nl vleeskruidenmix of met peper&zout
  • Maak ballen van 100-120 gram
  • Plet deze met een garneerring

Voorbereiding:

Masterclass: zelf hamburgers maken

Snij de ui en de tomaat in dunne plakken/ringen. Maak een dikke dressing van de mayonaise, de chilisaus, de sandwich spread en de worcestershire saus. Halveer de broodjes. Steek de grill van uw oven of de barbecue aan.

 

Bereiding:

Masterclass: zelf hamburgers maken

Burgers zijn het lekkerst van de barbecue maar als u geen zin heeft in de rompslomp kunt u ze ook bakken op de grill van de oven, en zelfs, heel licht ingewreven met een beetje olie, gewoon in een lege, gloeiend hete koekenpan. Belangrijk is: Niet te lang!  De burgers moeten roze zijn binnenin! Wanneer de burgers bijna gaar zijn, legt u er een plakje van de kaas overheen, zodat dat licht kan aansmelten. Eveneens legt u de bovenste helft van het broodje op de grill van uw oven, met de snijkant in de richting van de warmtebron, zodat het broodje licht krokant kan worden. Ook dit kan op de barbecue, en zelfs in de koekenpan zonder boter of vet. Neem de onderkanten van de broodjes, verdeel daarover gelijkmatig de saus. Leg daarop de burgers, vervolgens een of twee schijfjes tomaat en daar weer bovenop uiringen. Eindig met een blaadje sla en tot slot het bovenste gedeelte van het broodje. Klaar!

En nog een tip:

Masterclass: zelf hamburgers maken

Veel mensen houden niet zo van aan rauwe ui. Niet voor niets zijn in de Verenigde Staten tal van recepten te vinden, waarin de ui gebakken is. Probeer ook deze variant eens! Serveer de cheeseburger met cole slaw, patat of home fried aardappelen. Als drankje raden wij een Amerikaans biertje aan: Een klassieke Budweiser bijvoorbeeld.