Recept van Mats - Balsamicoazijnsaus

Riduzione di aceto balsamico - Saus - 4 personen

Balsamicoazijnsaus

Tagliata (klik voor recept) is een veel voorkomend gerecht in de betere Italiaanse restaurants. Het betekent eigenlijk niets meer dan "gesneden". Wat ermee bedoeld wordt is een in reepjes gesneden, geroosterd stuk rundvlees, meestal de "costata" (rib-eye), de lombo (lende) of de "fiorentina" (T-bone). Tagliata is vrij makkelijk te maken. De truc is te leren wanneer u het vlees aan moet snijden en moet serveren, voordat het doorslaat en/of teveel afkoelt. 

Bereiding:
U heeft een hoeveelheid balsamicoazijn nodig waar u misschien even schrikt. Niet doen. Het is echt zo.

  • Giet de balsamicoazijn in een steelpannetje en zet op zacht vuur
  • Laat warm worden
  • Voeg de specerijen toe
  • Houdt u van een wat zoetere smaak, doe er dan een flinke lepel honing bij
  • Laat zachtjes inkoken zodat de specerijen mooi hun werk kunnen doen
  • Wanneer de vloeistof tot de helft is ingekookt mag deze van het vuur
  • Heel even nakijken op zout en indien nodig zouten
  • Filteren door een zeefje. Klaar!

 

Ingrediënten

250 ml Balsamico
1 el. Honing (eventueel)
10 Jeneverbessen
1 Kaneelstok
naar smaak Zout
6 Kruidnagels

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef
Sauteuse