Recept van Tamiro San - Sushi rolls (Chumaki)

Lekker Japans, maar dan thuis - Hoofdgerecht - 6 personen

Sushi rolls (Chumaki)

Ik weet het - de benaming Sushi Rolls is te kort door de bocht. Er zijn namelijk zoveel verschillende, o.a. afhankelijk van de diameter:

  • Hosomaki (細巻き):   2,5 cm, nori aan de buitenkant, 1 ingrediënt
  • Chumaki (中巻き):     2,5-3,5 cm, nori aan de buitenkant, 2-3 ingrediënten
  • Futomaki (太巻き):    5-7 cm, nori aan de buitenkant, 2-3 ingrediënten
  • Uramaki (裏巻き):     “Binnenste buiten” rolls, nori binnenin (Bijv. California Roll)
  • Temaki (手巻き):        Sushi in de vorm van een puntzakje

Wij gaan voor Chumaki.

santoku

gari

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
€ 9,75
1 stuk(s)
€ 9,75
1 stuk(s)
per 200g
€ 4,15
1 stuk(s)
per 200g
€ 12,50
200 gram
per 1400g
€ 41,75
1 stuk(s)
per 200g
€ 7,25

Maak een keuze:

300 gram Avocado
300 gram Komkommer

En verder:

Naar behoeven Wasabi
6 el. Rijstazijn
1 pakje Nori
naar behoeven Sushigember (gari sushi)
500 gram Sushirijst (meshi)
naar behoeven Kikkoman
4 Suiker
1,5 el. Zout
150-200 gram Philadelphia roomkaas
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stoommandje
Koksdoek
Zeef
Spuitzak
Sushimatje (makisu)

Stap voor stap

Was de rijst

Sushi rolls (Chumaki)

Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.

Rijst koken

Sushi rolls (Chumaki)
  • Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe
  • Doe het deksel op de pan, breng  aan de kook en laat 2 minuten koken
  • Zet  het vuur laag en laat de rijst  15 minuten zacht doorpruttelen met het deksel op de pan
  • Giet af met een zeef en stort terug in de pan
  • Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Maak van een koksdoek een katoenen rand om de deksel opdat er geen condens op de rijst terecht komt
  • Sushirijst hoort op kamertemperatuur te zijn. Laat de rijst dus op zijn gemak afkoelen, bijvoorbeeld op een schoon bakblik

Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.

Nori knippen en ingrediënten snijden

Sushi rolls (Chumaki)
  • Knip de nori doormidden. U heeft nu een stapeltje langwerpige velletjes
  • Snij van de tonijn of de zalm repen van 1 cm hoogte en breedte. De ideale lengte is de lange kant van de nori maar kortere stukjes achter elkaar leggen kan natuurlijk ook prima
  • Snij de komkommer of avocado in een soortgelijk formaat

Vullen, rollen en snijden

Sushi rolls (Chumaki)
  • Leg een velletje nori met de lange kant naar beneden op de onderste helft van het matje
  • Leg er een laag van 1,5 cm rijst op en laat daarbij ongeveer 2 cm aan de bovenkant vrij
  • Leg in het midden de vis en de groenten en spuit met een spuitzak (monddiameter 1cm) de roomkaas ernaast
  • Rol de sushimat naar boven toe op
  • Laat de vrijgebleven rand aansluiten en overlappen zodat de rol gesloten wordt
  • Kneed de sushiroll nog in de mat op formaat (rond of vierkant)
  • Haal de roll uit de mat
  • Snij hem dwars door midden met een vochtig mes
  • Snij de helften in 6 gelijke delen
  • Herhaal dit met de volgende roll tot de ingrediënten op zijn. Klaar!

Serveertip

Sushi rolls (Chumaki)

Serveer met een kommetje kikkomansaus, wat sushigember en een toefje wasabi.

Wijntip

Sushi rolls (Chumaki)

Warme sake. What else?

Oud en NieuwIets voor Oudejaar?