Recept van Chuck Aldrin - Wildzwijnsgebraad uit de oven
met Guinness en esdoornsiroop - Hoofdgerecht - 6 personen

Wildzwijnsgebraad
Wild zwijn is varken. maar dan wel heel bijzonder varken. Veel meer smaak, veel meer bite. Dat levert een en al genot, maar ook uitdagingen. Het vlees kan wat stugger worden, wat droger. Volg een paar simpele tips en u tovert een fantastische ovenschotel op tafel.
Ingrediënten
1 kilo |
per 2500g
|
€ 52,65 | |
500 ml | Guinness | ||
100 ml |
|
€ 7,40 | |
Voor de marinade: |
|||
1 | Kleine uien | ||
halve bol | Knoflook | ||
10 korrels | Piment | ||
10 korrels | Zwarte peper | ||
3-5 bl. | Laurier | ||
10 | Jeneverbes | ||
50 ml | Esdoornsiroop | ||
50 ml | Geklaarde boter (klik voor recept) | ||
2 tl. | Zout | ||
1 takje | Tijm | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Staafmixer | |||
Oven met grill | |||
Braadslee | |||
Zeef | |||
Kernthermometer |
Stap voor stap

Leg de ingrediënten klaar.

- Giet de helft van het bier in een mixerglas, over het zout, de kruiden en de specerijen heen
- Voeg de siroop toe
- Voeg de boter toe

Vermaal alles met een staafmixer.

Laat het vlees in een plastic zak zakken en giet de marinade er overheen.

Sluit de zak af.

Leg de zak in een pan en dek af met een bord en daarop een gewicht.

Sluit de pan af en zet in de koelkast voor minstens 24 uur.

Haal het gemarineerde vlees uit de plastic zak en laat op kamertemperatuur komen.

- Leg het vlees op het rooster van de braadslee
- Bestrijk het vlees met het restant van de marinade

- Braad het vlees in de oven op 160 graden tot een kerntemperatuur van 62 graden
- Arroseer (bakvocht oplepelen en opnieuw over het vlees gieten) af en toe
- Zet de grill van uw oven aan en zorg in 3-5 minuten voor een mooi korstje bovenop
- Haal de braadslee uit de oven
- Verwijder het vlees en hou apart
- Verwijder het rooster

- Zet de braadslee op het fornuis
- Blus de braadresten af met een halve pollepel water
- Maak alle braadresten goed los met een spatel
Serveertip:

Voeg nu de tweede helft van het bier toe
Wijntip:

- Een flinke scheut barbecuesaus erbij
- Reduceer (laat inkoken) tot een mooie gladde saus is ontstaan en de alcohol uit het bier is verdampt
- Doof het vuur

Trancheer het gebraad.

Filter de saus door een zeef.

Leg de plakjes gebraad in een serveerschaal en schenk de saus er overheen. Klaar!
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Dit recept is geschikt voor St. Patrick's Day