Recept van Mats - Strozzapreti al sugo

Pastagerecht - 4 personen

Strozzapreti al sugo

Pasta
Pasta al sugo. Of, voluit, pasta e salsa di pomodori: het gerecht van alle dag; het typische bord met pasta dat de Italiaan met gemak elke dag wel lust; het zoethoudertje voor de middag wanneer de kinderen uit school komen; een tussendoortje; een snack na het theater; een gerecht voor de lunchpauze... pasta e sugo is een begrip in Italië, een life style, meer dan een gerecht.

Strozzapreti
Hoe verzin je het hè? Letterlijk - priesterwurgers.... Maar ze zijn erg lekker. Een perfecte combinatie van bite en vorm die de suas goed vasthludt zorgt voor een mooie smaakbeleving.

Sugo
Sugo is een basissaus van tomaat. Het recept vindt u hier. Italianen hebben het altijd in huis. 

NB: Pastagerechten zijn in de Italiaanse keuken doorgaans voorgerechten. Ze worden ook op de menu's van de meeste restaurants in één adem genoemd met de soepen die op de kaart staan: paste e minestre. Juist daarom wordt in het algemeen een ideale hoeveelheid pasta van 100 gram per persoon aangehouden in recepten. Gaat u voor pasta als hoofdgerecht - dan kunt u iets meer nemen. De Italianen zullen het u niet kwalijk nemen, die kunnen het hebben. De Italianen hebben lang geleden al besloten dat het met ons Nederlanders, culinair gesproken, nooit meer goed komt...

 

Ingrediënten

400 gram Strozzapreti
200 ml Sugo (klik voor recept)
om te raspen Parmezaanse kaas of Grana Padano
1 Olijfolie
1 Sale grosso (grof zout)
. Water

Voor de versiering:

paar blaadjes Verse basilicum

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Soeppan
Vergiet

Stap voor stap

Bereiding:

Strozzapreti al sugo
  • Zet een pan met rijkelijk water op. Pasta moet kunnen zwemmen, anders kookt en gaart het onregelmatig.
  • Voeg een handjevol grof zout toe aan het water en breng aan de kook.
  • Weeg de strozzapreti af op een weegschaal. Het is een voorgerecht. 100 gram pasta per persoon is voldoende.
  • Kook de pasta en schep af en toe om. Kijk op de verpakking voor de juiste garingstijd en begin deze twee minuten voor het verstrijken in de gaten te houden door te proeven. 
  • Als de strozzapreti"al dente" zijn, oftewel beetgaar, dan kunt u ze afgieten. U moet nu niet treuzelen en doorpakken, anders gaat de pasta kleven.
  • Verdeel de pasta snel op de borden.
  • Rasp de harde kaas over de spaghetti.
  • Schep de warme tomatensaus over de pasta.
  • De filo d'olio, letterlijk een draadje olie, is een extra lekkernij die vaak wordt ingezet: men giet een haardun straaltje goede extra vergine olijfolie over de pasta voor nog meer smaak.
  • Garneer af met een blaadje basilicum. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant