Recept van Wessel van Donk - Zelf gedraaide flexiburger

Biefstukpunten, tempeh en champignons - Hoofdgerecht - 4 personen

Zelf gedraaide flexiburger

Vlees minderen? Natuurlijk kan dat! er zijn zoveel lekkere combinaties te bedenken. Flexiburgers, samengesteld uit een klein beetje gehakt en andere bestanddelen, die samen zorgen voor een prachtig harmonisch gerecht en tegelijkertijd iets doen voor het milieu. Win-win!

Zelf gehakt draaien is supersimpel, met een gehaktmolen of een keukenmachine met gehaktmolen. Het belangrijke is de keuze van uw vlees. Het kan met allerlei soorten. In dit recept draaien we de basis voor deze flexiburger van biefstukpunten. U ziet echter ook een hele lijst andere snitten vlees waar het ook mee kan. U kunt verschillende soorten vlees gebruiken (zie ingrediëntenlijst). 

NB: Zorg voor een koude vleesmolen. Leg desnoods de onderdelen een tijd lang in de koelkast of in ijswater. Hoe koeler de apparatuur en uw vlees, des te mooier wordt uw gehakt.

vleesmolen

tempeh

champignon

Knoflook

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 200g
€ 3,80

Of natuurlijk (een samenstelling van):

400 gram
per 1000g
€ 10,50
400 gram
per 1000g
€ 8,80
400 gram
per 1000g
€ 17,80
400 gram
per 2000g
€ 89,95
400 gram
per 1700g
€ 75,00
400 gram
per 200g
€ 7,45
400 gram
per 200g
€ 3,30
400 gram
per 200g
€ 3,40
400 gram
per 3500g
€ 165,30
400 gram
per 200g
€ 3,65
400 gram
per 1900g
€ 70,80
400 gram
per 100g
€ 3,90
400 gram
per 200g
€ 13,85
400 gram
per 2000g
€ 84,75
400 gram
per 500g
€ 6,05
400 gram
per 1000g
€ 12,05
400 gram
per 1000g
€ 12,60
400 gram
per 1000g
€ 12,05
400 gram
per 250g
€ 5,75
400 gram
per 200g
€ 5,20
400 gram
per 1400g
€ 34,60
400 gram
per 2000g
€ 57,55
400 gram
per 2000g
€ 28,80
400 gram
per 200g
€ 3,35
400 gram
per 2200g
€ 58,35

En verder:

400 gram Champignon
400 gram Tempeh
1 stuk(s)
€ 1,30
1 scheut Olijfolie
1 Kleine ui
1 tn. Knoflook
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Gehaktmolen
Garneerring

Stap voor stap

  • Snij de stukken vlees die u gaat vermalen indien nodig op maat zodat ze in uw machine passen
  • Doe hetzelfde met de verse tempeh, knoflook, ui en de champignons

 

  • Leg de stukken op het blad van de vleesmolen
  • Vermaal alle ingrediënten met de fijne schijf van de gehaktmolen

Zelf gedraaide flexiburger
  • Kruid het mengsel en meng de ingrediënten goed met de hand
  • Zet een koekenpan (liefst met dikke bodem) op het vuur 
  • Voeg een scheut olijfolie toe
  • Breng de burgers in vorm met een garneerring, bakring of hamburgerpers

Zelf gedraaide flexiburger
  • Braad de burgers eerst even 1 minuut per kant goed aan
  • verlaag daarna het vuur en gaar ze 4 minuutjes per kant op laag tot matig vuur. Klaar!