Recept van Wessel van Donk - Zelf gedraaide flexiburger
Biefstukpunten, tempeh en champignons - Hoofdgerecht - 4 personen

Vlees minderen? Natuurlijk kan dat! er zijn zoveel lekkere combinaties te bedenken. Flexiburgers, samengesteld uit een klein beetje gehakt en andere bestanddelen, die samen zorgen voor een prachtig harmonisch gerecht en tegelijkertijd iets doen voor het milieu. Win-win!
Zelf gehakt draaien is supersimpel, met een gehaktmolen of een keukenmachine met gehaktmolen. Het belangrijke is de keuze van uw vlees. Het kan met allerlei soorten. In dit recept draaien we de basis voor deze flexiburger van biefstukpunten. U ziet echter ook een hele lijst andere snitten vlees waar het ook mee kan. U kunt verschillende soorten vlees gebruiken (zie ingrediëntenlijst).
NB: Zorg voor een koude vleesmolen. Leg desnoods de onderdelen een tijd lang in de koelkast of in ijswater. Hoe koeler de apparatuur en uw vlees, des te mooier wordt uw gehakt.
Ingrediënten
2 stuk(s) |
per 200g
|
€ 3,80 | |
Of natuurlijk (een samenstelling van): |
|||
400 gram |
per 500g
|
€ 5,25 | |
400 gram |
per 500g
|
€ 4,40 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 18,15 | |
400 gram |
per 2000g
|
€ 83,05 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 7,45 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 3,30 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 3,40 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 3,65 | |
400 gram |
Flap meat Uruguay grain fed stuk (Bavette)
per 1900g
|
||
400 gram |
per 100g
|
€ 3,90 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 12,50 | |
400 gram |
per 2000g
|
€ 70,90 | |
400 gram |
per 500g
|
€ 6,05 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 12,05 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 12,60 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 12,05 | |
400 gram |
per 250g
|
€ 5,75 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 5,20 | |
400 gram |
per 1400g
|
€ 34,60 | |
400 gram |
per 2000g
|
€ 48,40 | |
400 gram |
per 2000g
|
€ 28,80 | |
400 gram |
per 200g
|
€ 3,35 | |
En verder: |
|||
400 gram | Champignon | ||
400 gram | Tempeh | ||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
1 scheut | Olijfolie | ||
1 | Kleine ui | ||
1 tn. | Knoflook | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Gehaktmolen | |||
Garneerring |
Stap voor stap
- Snij de stukken vlees die u gaat vermalen indien nodig op maat zodat ze in uw machine passen
- Doe hetzelfde met de verse tempeh, knoflook, ui en de champignons
- Leg de stukken op het blad van de vleesmolen
- Vermaal alle ingrediënten met de fijne schijf van de gehaktmolen

- Kruid het mengsel en meng de ingrediënten goed met de hand
- Zet een koekenpan (liefst met dikke bodem) op het vuur
- Voeg een scheut olijfolie toe
- Breng de burgers in vorm met een garneerring, bakring of hamburgerpers

- Braad de burgers eerst even 1 minuut per kant goed aan
- verlaag daarna het vuur en gaar ze 4 minuutjes per kant op laag tot matig vuur. Klaar!