Recept van Mats - Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees
Recept uit de Chinese keuken - Hoofdgerecht - 32 stuks

Officieel geschreven heten ze shāomài. In het chinees 燒賣 of, vereenvoudigd, 烧卖. Het is een met een varkensvleesmengsel gevuld meelzakje, uit de familie van de dim sum. Heel in de verte heeft het iets weg van ravioli. Heerlijk en zeer verfijnd van smaak en niet echt heel moeilijk om te maken. Naar mate de ervaring vordert zullen uw siu mai steeds beter lukken. Het maken is een heel leuk tijdverdrijf, dat staat vast. En dat uw eigengemaakte lekkerder zijn dan die van de afhaalchinees, dat kan ik u garanderen.
.
.
.
.
.
.
Ingrediënten
Voor het deeg (er zijn ook wontonvelletjes in de handel verkrijgbaar): |
|||
250 gram | Bloem | ||
1,5 | Losgeklopt ei | ||
50 ml | Water | ||
1 snufje | Zout | ||
Voor de vulling: |
|||
Maak een keuze: |
|||
250 gram |
per 300g
|
€ 2,20 | |
250 gram, grof gemalen |
per 2500g
|
€ 24,95 | |
250 gram, grof gemalen |
per 100g
|
€ 1,35 | |
250 gram, grof gemalen |
per 500g
|
€ 3,05 | |
En verder: |
|||
100 gram | Vers gehakte bosui | ||
50 gram | Geraspte wortel | ||
2 el. | Knoflook uit de pers | ||
1 el. | Vers geraspte gember | ||
1 el. | Mirin | ||
naar smaak1 | Zout en zwarte peper uit de molen | ||
1 | KLein groen Spaans pepertje, fijn gehakt | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Deegroller | |||
Keukenmachine | |||
Stoommandje | |||
Gehaktmolen | |||
Rasp | |||
Knoflookpers |
Stap voor stap

- Draai gehakt van het vlees
- Hak en rasp alle andere ingrediënten
- Kneed alles goed door elkaar
- Breng op smaak en zet een paar uur in de koelkast. Zo trekken de smaken goed oor elkaar heen.

- Voeg de bestanddelen van het deeg bij elkaar en kneed met de hand of in een keukenmachine tot een egaal deeg ontstaat
- Laat het deeg 15 minuten rusten en rol het daarna uit tot een cilinder van 2-3 cm dikte. Snij er een plakje af
- Maak 32 kleine balletjes van het gehaktmengsel

Bestuif de werkbank met meel en...

...rol het plakje met een deegroller...

...flinterdun uit tot een rondje.

Neem het plakje in de hand,

vul het met een propje vulling...

..vouw de zijkanten langzaam...

...naar elkaar toe tot...

...een buideltje ontstaat. U kunt...

...ervoor kiezen het buideltje aan de bovenkant iets open te laten...

...of volledig te sluiten door een draai te geven aan de bovenkant.

Zet de dim-sum in een stoommandje.

Herhaal tot alles op is.

Bereiding:
Stoom de siu-mai in ongeveer 10-15 minuten gaar in een bamboe stoommandje
Serveertip:
Serveer apart als voorgerecht, samen met andere dimsum (zie recept voor har-gou), of, als hoofdgerecht, met wat mie en eventueel wat fu-zhu (klik hier voor het recept).