Recept van Mats - Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Recept uit de Chinese keuken - Hoofdgerecht - 32 stuks

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Officieel geschreven heten ze shāomài. In het chinees 燒賣 of, vereenvoudigd, 烧卖. Het is een met een varkensvleesmengsel gevuld meelzakje, uit de familie van de dim sum. Heel in de verte heeft het iets weg van ravioli. Heerlijk en zeer verfijnd van smaak en niet echt heel moeilijk om te maken. Naar mate de ervaring vordert zullen uw siu mai steeds beter lukken. Het maken is een heel leuk tijdverdrijf, dat staat vast. En dat uw eigengemaakte lekkerder zijn dan die van de afhaalchinees, dat kan ik u garanderen.

.

 

.

 

.

 

 

Mats eet smakelijk

.

.

.

Handtekening Mats!

Ingrediënten

Voor het deeg (er zijn ook wontonvelletjes in de handel verkrijgbaar):

250 gram Bloem
1,5 Losgeklopt ei
50 ml Water
1 snufje Zout

Voor de vulling:

Maak een keuze:

250 gram
per 300g
€ 2,50
250 gram, grof gemalen
per 2500g
€ 25,80
250 gram, grof gemalen
per 100g
€ 1,40
250 gram, grof gemalen
per 1000g
€ 7,15

En verder:

100 gram Vers gehakte bosui
50 gram Geraspte wortel
2 el. Knoflook uit de pers
1 el. Vers geraspte gember
1 el. Mirin
naar smaak1 Zout en zwarte peper uit de molen
1 KLein groen Spaans pepertje, fijn gehakt
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Deegroller
Keukenmachine
Stoommandje
Gehaktmolen
Rasp
Knoflookpers

Stap voor stap

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees
  • Draai gehakt van het vlees
  • Hak en rasp alle andere ingrediënten
  • Kneed alles goed door elkaar
  • Breng op smaak en zet een paar uur in de koelkast. Zo trekken de smaken goed oor elkaar heen. 

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees
  • Voeg de bestanddelen van het deeg bij elkaar en kneed met de hand of in een keukenmachine tot een egaal deeg ontstaat
  • Laat het deeg 15 minuten rusten en rol het daarna uit tot een cilinder van 2-3 cm dikte. Snij er een plakje af
  • Maak 32 kleine balletjes van het gehaktmengsel

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Bestuif de werkbank met meel en...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

...rol het plakje met een deegroller...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

 ...flinterdun uit tot een rondje.

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Neem het plakje in de hand, 

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

vul het met een propje vulling...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

..vouw de zijkanten langzaam...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

...naar elkaar toe tot...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

...een buideltje ontstaat. U kunt...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

...ervoor kiezen het buideltje aan de bovenkant iets open te laten...

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

...of volledig te sluiten door een draai te geven aan de bovenkant.

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Zet de dim-sum in een stoommandje.

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Herhaal tot alles op is.

Siu Mai, een gestoomde dimsum met varkensvlees

Bereiding:
Stoom de siu-mai in ongeveer 10-15 minuten gaar in een bamboe stoommandje

Serveertip:
Serveer apart als voorgerecht, samen met andere dimsum (zie recept voor har-gou), of, als hoofdgerecht, met wat mie en eventueel wat fu-zhu (klik hier voor het recept).