Recept van Fanny Connolly - Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Traditoneel Iers brood - Brood - 1 brood

Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Met een vleugje magie...
Soda bread is een typisch Iers brood met een leuk verhaal. Velen denken dat het kruis, dat in het deeg wordt gemaakt voor het de oven ingaat, een katholieke achtergrond heeft. Maar niets is minder waar. Het gebruik is veel ouder en heeft te maken met bijgeloof. Dit is een gesprek tussen een toerist en een Ierse oma, zoals niet zo lang geleden plaatsvond:

"Waarom maken jullie dat kruis in het brood?"
"Om de feeën te laten ontsnappen."
"En wat gebeurt er als je dat niet doet?"
"Geen idee. Dat weet niemand want niemand durft het aan, geen kruis in het brood te maken."

Ingrediënten

170 gram Zelfrijzend bakmeel
170 gram Bloem
0,5 tl. Zout
0,5 tl. Sodium bicarbonaat
290 ml Karnemelk

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Mengkom
Bakvel (siliconen bakvel)

Stap voor stap

Irish Fairy Bread (Soda Bread)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Stort de bloemsoorten, het sodium bicarbonaat en het zout in een ruime mengkom en vermeng goed

Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Maak een kuiltje in het mengsel en voeg de karnemelk toe

Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Vermeng snel met een vork en vorm een zacht deeg. Als uw deeg te droog wordt kunt u nog wat melk toevoegen maar het deeg moet niet te nat worden.

Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Stort het deeg uit op een werkblad en kneed het kort.

Irish Fairy Bread (Soda Bread)

Maak er een iets afgeplatte bal van en plaats het op een licht met meel bestoven bakblik, eventueel op bakpapier of siliconenvel.

Irish Fairy Bread (Soda Bread)
  • Snij een kruis in de bovenzijde 
  • Bak 30 minuten
  • Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je er op tikt. Laat het afkoelen op een rekje of rooster. Klaar!
  • Heerlijk met Irish rarebit (klik voor recept)

sodabread op rooster

klavertjevier-patricksday-thumbnail.jpgDit recept is geschikt voor St. Patrick's Day