Recept van Aideen Ryan - Corned Beef

Traditioneel Iers recept - Hoofdgerecht - 10 personen

Corned Beef

Corned Beef. Zijn dat niet van die blikjes?
Jazeker wel. Deze blikjes zullen onze ouders en grootouders zich nog lang herinneren. De Canadese en Amerikaanse soldaten die Nederland bevrijdden hadden ze bij zich en voor velen was het het eerste fatsoenlijke voedsel dat men zag na manden van ontbering. maar toch...corned beef uit een blikje en deze waanzinnig lekker corned beef van brisket, thuis gemaakt, dat is natuurlijk wel een wereld van verschil.

Brisket. Veelzijdig stuk vlees.
Brisket is een stuk rundvlees uit de borst dat enorm populair is in de Verenigde Staten en daarbuiten steeds meer veld wint. In de VS wordt het veel op de grill gebruikt en zijn meest populaire bestemming is natuurlijk de wereldberoemde corned beef, een recept dat is meegenomen door de Ierse immigranten.  

Makkelijk te maken. Met geduld.
Corned beef zelf thuis maken is niet moeilijk. Wel is het een lang proces dus neem vooral de tijd.

corned beef

Ingrediënten

Maak een keuze:

2500 gram, gekant
per 3000g
€ 71,80
2500 gram, gekant
per 7200g
€ 173,45

En verder:

200 gram Grof zeezout
100 gram Bruine basterdsuiker
2 el. Salpeter
1 stok Kaneel
1 el. Mosterdzaad
1 el. Zwarte peperkorrels
8 Kruidnagels
8 korrels Piment
12 Jeneverbessen
2 bl. Gekneusde laurier
0,5 el. Versgemalen gember
1 kilo IJsblokjes
1 Middelgrote ui in kwarten
1 Winterpeen, grof gesneden
1 stengel Bleekselderij, grof gesneden
2-3 liter Water
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Soeppan
Cocotte

Stap voor stap

Voorbereiding:

Corned Beef
  • Giet het water in een soeppan van zo'n 6 tot 8 liter inhoud
  • Voeg suiker, zout, salpeter, kaneelstok, mosterdzaad, peperkorrels, kruidnagels, piment, jeneverbessen, laurier en gember toe
  • Breng aan de kook en laat koken tot het zout en de suiker zijn opgenomen in het water
  • Verwijder de pan van het vuur en koel de vloeistof af met de ijsklontjes
  • Laat het ijs volledig smelten. U moet een temperatuur van zo'n 7 graden bereiken. Zet de pan eventueel even in de koelkast
  • Zodra de vloeistof de juiste temperatuur heeft laat u het vlees zakken in een stevige vacuümzak (7,5 liter) en voegt u de pekelvloeistof toe
  • Sluit de zak af en leg deze plat in een afsluitbare schaal of container
  • Zet in de koelkast voor 10 dagen
  • Blijf elke dag checken of de brisket wel helemaal onder de vloeistof staat. Roer bij deze gelegenheid de pekelvloeistof even goed door
  • Na 10 dagen mag de brisket uit de pekel
  • Goed afspoelen

Corned Beef
  • Leg de brisket in niet te ruime cocotte of braadpan
  • Voeg de ui, bleekselderij en winterpeen toe
  • Giet zoveel water in de pan tot het vlees ongeveer 25 cm onder water staat
  • Breng snel aan de kook
  • Draai het vuur laag en stoof 3 uur tot het vlees met een vork zacht aanvoelt

Serveertip

Corned Beef
  • Haal de brisket uit de pan en snij plakjes, tegen de draad in
  • U kunt de corned beef warm of koud serveren

Wijntip

Corned Beef

Stevige rode wijn. Bordeaux bijvoorbeeld, maar dan niet te jong en wel een die goed op dronk is. Maar aangezien het een Iers recept is - wat dacht u van een mooi glas Guinness?

klavertjevier-patricksday-thumbnail.jpgDit recept is geschikt voor St. Patrick's Day