Recept van Aideen Ryan - Irish Colcannon

Paddy's Day favoriet met aardappelen, kool en spek - Hoofdgerecht - 8 personen

Irish Colcannon

“Did you ever eat colcannon when ’twas made with yellow cream,
And the kale and praties blended like the picture in a dream?
Did you ever take a forkful, and dip it in the lake
Of the heather-flavoured butter that your mother used to make?”

St. Patrick's Day. Een heerlijke Ierse traditie
17 maart vieren de Ieren feest. Met heel veel groen bier en lekker eten. In Ierland eet je er corned beef bij. In de Verenigde Staten is Paddy's Day een beetje verbasterd en wordt ook colcannon geserveerd. In Ierland is dat eigenlijk voor Halloween.

Colcannon
Een heerlijke stamppot, gemaakt van verse palmkool (boerenkool of savooiekool kan ook), aardappel en spek.

Ingrediënten

300 gram in blokjes
per 1500g
€ 24,20
1 Prei
250 ml Clotted cream
3 Sjalotten
70 gram Boter
naar smaak Grof zeezout
naar behoeven Zwarte peper
1 kilo Kruimige aardappel

Maak een keuze:

800 gram Palmkool
800 gram Savooiekool
800 gram Boerenkool
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper

Stap voor stap

Irish Colcannon
  • Kook de aardappelen, giet af en hou apart
  • Bak de spekjes uit
  • Verwijder ze uit het bakvet
  • Hou apart

Irish Colcannon

Hak de prei en de sjalotten.

Irish Colcannon

Zet ze even aan in het bakvet.

Irish Colcannon

Hak de kool.

Irish Colcannon

Voeg de gehakte kool toe en laat even blancheren. Schep regelmatig om.

Irish Colcannon

Stamp de aardappels.

Irish Colcannon

Voeg de gesauteerde groenten toe en stamp door elkaar.

Irish Colcannon

Voeg de spekjes toe.

Irish Colcannon

Voeg de clotted cream toe.

Irish Colcannon

Voeg de boter toe.

Irish Colcannon

Roer tot een gladde massa. Klaar!

Serveertip

Irish Colcannon

Serveer met een paar ringetjes lente-ui en een glas Stout.