Recept van Henry Morton - Engelse custardsaus

Veel geziene gast bij Brits gebak - Basisrecept - 1 liter

Engelse custardsaus

Custard sauce of custardsaus is een vloeibaar, ver familielid van vla dat gebruikt wordt als saus. Het wordt wordt vaak gebruikt bij gebak (Apple pie bijvoorbeeld).

Ingrediënten

8-10 Ei
200 gram Suiker
1 liter Melk
1 Stok verse vanille

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde
Spatel
Zeef

Stap voor stap

Engelse custardsaus

Splits de eieren.

Engelse custardsaus

Splijt de vanillestok en schraap het zaad eruit. Zet de melk op het vuur met de lege vanillestok en de losgeschraapte zaden.

Engelse custardsaus

Blancheer de eierdooiers door ze met de suiker te vermengen...

Engelse custardsaus

... en goed op te kloppen.

Engelse custardsaus

Zodra de melk kookt:

  • de vanillestok eruit vissen en de rest bij het eiermengsel gieten.
  • Pan opzij zetten, niet naar de afwas!
  • Mengsel goed kloppen met een garde.

Engelse custardsaus

Giet het mengsel nu terug in de pan.

Engelse custardsaus
  • Verwarm het mengsel opnieuw, op een heel laag pitje.
  • Blijf voortdurend roeren met een houten spatel of lepel.
  • Maak "achten" over de bodem ban de pan om aanbranden te voorkomen.
  • Dit moment in het bereidingsproces moet goed in de gaten worden gehouden: de eieren moeten nu langzaam de saus binden.

Engelse custardsaus

De saus moet dik worden en als een deken op de spatel blijven hangen (dit heet in de Franse keuken "à la nappe").

Pas op! Als het vuur te hoog staat, slaan de eieren door en krijgen we een roerei!

Engelse custardsaus

Zeef de saus, laat hem, de eerste paar minuten nog voortdurend roerend, afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens in de koeling. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant