Recept van Erik - Asperges met gerookte lamsham en béarnaisesaus
Recept uit de traditionele vaderlandse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem! Ik heb ze deze keer gemaakt met gerookte lamsham. Voor velen is Hollandaise toch wel de saus bij uitstek maar bij zo'n extra tintje gerookt van deze ham is ook een béarnaisesaus een prima idee. Hier vindt u het recept.
Ingrediënten
2 kilo | Witte asperges | ||
2 blaadjes | Foelie | ||
4 el. | Suiker | ||
flinke scheut | witte wijn | ||
naar smaak | Zout | ||
Garnituur: |
|||
400 gram | Vastkokende aardappelen | ||
300 ml | Hollandaisesaus (klik voor recept) |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Dunschiller | |||
Kaasdoek |
Stap voor stap
Voorbereiding:

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond.

Snij de harde delen aan de achterkant weg.
Bereiding:

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
Ondertussen:

Maak ondertussen de saus. Kijk hiervoor op ons recept. Hou de saus, als hij klaar is, lauwwarm. Let hierbij goed op dat de saus niet te warm wordt! De eidooiers in de saus liggen op de loer en maken in een handomdraai van uw prachtige béarnaise, als deze te heet wordt, alsnog omelet!
Dresseren

Dresseer de asperges op hete borden, drapeer de gerookte lamsham erover heen en serveer met de saus. Een gekookt aardappeltje erbij en uw asperges zijn op hun toppunt!
Wijntip

De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een Sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.
Dit recept is leuk voor uw paasbrunch