Recept van Erik - Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Recept met een ster - Risotto - 4 personen

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Risotto is heerlijk. Het is ook makkelijk te maken, als je je maar houdt aan de regels. Als u het eenmaal onder de knie heeft, snapt u pas hoe erg het is, risotto uit een pakje klaar te maken...

Ingrediënten

240 gram Carnaroli
50 gram Boter
2 Sjalotten
16 Asperges
7 el. Vers geraspte Parmezaanse kaas

Voor het koken van de asperges:

2 liter Water
2 blaadjes Foelie
2 el. Suiker
2 flinke scheuten Droge witte wijn
naar smaak Zout

Stap voor stap

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
  • Snij de harde delen aan de achterkant weg
  • Snij vervolgens de aspergepunten eraf
  • Snij de resterende delen in plakjes

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Meng in een grote pan koud water, suiker, een flinke scheut wijn, zout en foelie.

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Leg de schijfjes asperges hierin en breng aan de kook.

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

Voeg daarna pas de aspergepunten toe.

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
  • Kook gedurende 5-6 minuten
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan

Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
    • Smelt ondertussen de helft van de boter
    • Voeg de gehakte ui of sjalot toe
    • Zet even aan tot  de ui glazig wordt

    Serveertip:

    Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
          • Voeg de rijst toe
          • Laat deze even in de boter stoven terwijl u er zachtjes in roert

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

          Blus de rijst af met nog een flinke scheut witte wijn en laat deze volledig verdampen.

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
          • Haal de plakjes asperges uit het kookvocht en hou de punten en het vocht apart
          • Voeg ze toe aan de rijst 

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi
          • Leng het geheel aan met aspergekookvocht tot een flinke bodem vocht in de pan staat
          • Laat nu zachtjes koken tot het vocht opraakt
          • Al roerende laat u het vocht verdampen. Niet te droog laten worden, altijd smeuïg houden, zoals een risotto hoort te zijn
          • Herhaal dit proces, voeg iedere keer opnieuw wat bouillon toe en laat weer verdampen
          • Blijf roeren en bouillon toevoegen tot de rijst "al dente" gaar is en de risotto mooi glad en glanzend is

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

          Voeg een tweede klontje ijskoude boter toe en spatel voorzichtig door elkaar tot de boter is opgelost. 

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

          Daarna 3 el. geraspte Parmezaanse kaas toevoegen.

          Wijntip:

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

          Een Trebbiano is de druivensoort bij uitstek voor deze risotto. Wij raden een jonge Colli Etruschi Viterbesi Procanico DOC aan: Prachtig gebalanceerd, fris en droog. Geeft de subtiele asperge de juiste ruimte. 

          Serveertip

          Risotto met witte asperges - risotto agli asparagi bianchi

          Stort de risotto op voorverwarmde boden en leg de aspergepunten er bovenop. Garneer af met was geraspte kaas (ongeveer 1 el. per bord). Klaar!

          Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant