Recept van Mats - Adana kebab (lamsgehaktspies)

Barbecuerecept - 4 personen

Adana kebab (lamsgehaktspies)

Zie ook ons andere recept: Ljoelja kebab (lamsgehaktspiesjes) met bulgur

Gehakt op een spies. Niet zo eenvoudig te maken als het lijkt, maar heerlijk, en dus de moeite waard! Adana kebab past goed bij een andere lekkernij uit de keuken van die hoek van de wereld: Turkse rode koolsalade. U krijgt van ons ook daarvan het recept.

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 kilo Zelf gedraaid lamsgehakt (zie recept)
met wat extra
per 1000g
€ 20,75
150-200 gram lamsvet

En verder:

2 tl. paprikapoeder
1 kleine Ui
snufje Zwarte peper
2 tl. Kummel
1 tn. Knoflook
naar smaak Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Keukenmachine
Vleespen 4
Barbecue - BBQ
Gehaktmolen

Stap voor stap

Maak eerst het gehakt. U moet uitkomen op een redelijk vette massa: Dit gehakt wordt niet gebonden met eiwit en brood, en moet het hebben van vet. Als het gehakt te mager is valt het bij het grillen van de spies! Maal het vlees fijn, samen met het vet en de uien, in een vleesmolen of uw keukenmachine. Begint u met kant-en-klaar gehakt, maal dan alleen de uien en wat extra vet en voeg later het gehakt toe. Alles goed met de hand kneden. Voeg nu de kruiden toe en breng op smaak met zout.

En nu een cruciaal moment in de voorbereiding: Het gehakt moet nu "geslagen" worden: Pak gedurende 5 minuten telkens weer de hele massa op en gooi deze met kracht terug in de mengkom. Op deze manier verkrijgt het vlees de elasticiteit die het nodig heeft om tijdens het grillen niet uit elkaar te brokkelen. Vervolgens zet u het gehakt minstens 3 uur weg in de koelkast om op te stijven. Zet daarna een bak met koud water bij u in de buurt om uw handen te koelen en nat te houden tijdens het vormen van de kebab. Zo voorkomt u dat het vlees aan uw handen gaat plakken.

Kneed de kebab voorzichtig om 4 kebabspiezen heen. U kunt ze vinden bij de Turkse winkel. Ze zijn breed en plat. Hoe gladder en evenrediger u de kebab verdeelt, des te beter en gelijkmatiger zullen ze straks braden op houtskoolvuurKebab wordt gebraden boven een houtskoolvuur zonder rooster. De kebab is gaar wanneer hij stevig aanvoelt.

Serveertip

Adana kebab (lamsgehaktspies)

Serveer met Turks brood of lavash en een frisse salade, bijvoorbeeld een Turkse rodekooldsalade. Deze adana kebab wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een meze.