Recept van Gondert van Maneschot - Flapsteak uit de pan

Nét geen BBQ-weer... - Hoofdgerecht - 6 personen

Flapsteak uit de pan

Flap Steak. Bavette in het Frans. Vanglap in het Nederlands. Steeds bekender aan het worden. Heerlijke grove structuur. De smaak? Weergaloos. Enige uitdaging is eigenlijk dat bij de flap steak wat moeilijker te bepalen is wanneer het gaar is. Het blijft lang aanvoelen alsof het nog een tijdje moet garen en dan opeens blijkt het doorgeslagen.De Finger test (zie link) is dus een moeilijk toe te passen methode. Beter een kernthermometer gebruiken.

Koekenpan

Ingrediënten

Maak een keuze

6 steaks van 200 gram
per 2600g
€ 80,90
6 stuk(s)
per 200g
€ 6,95
6 steaks van 200 gram
Flap meat Uruguay grain fed stuk (Bavette)
per 1900g
6 stuk(s)
per 200g
€ 12,50
6 stuk(s)
per 2000g
€ 83,05

En verder:

naar behoeven Zout
scheutje Olijfolie
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Kernthermometer

Stap voor stap

Portioneren

Flapsteak uit de pan
  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen
  • Begint u met een flap steak aan stuk, snij er dan mooie steaks van. Let er hierbij op dat u MET DE DRAAD MEE SNIJDT
  • Smeer ze in met wat olijfolie en een heel klein beetje knoflook uit de pers
  • Ramen open, afzuiger aan, we krijgen rook in de tent!
  • Leg ze in een gloeiend heten koekenpan en schroei de eerste kant snel dicht

Flapsteak uit de pan
  • Draai ze om en schroei de andere kant dicht
  • Nu kan het gas iets later en kunt u de steaks garen, afhankelijk van de dikte zo'n 3-4 minuten per zijde
  • Bij de laatste keer draaien mag aan een zijde het wat graf zeezout op het vlees

Flapsteak uit de pan

Haal het vlees uit de pan en laat het 5 minuten bedaren. Klaar!

Serveertip

Flapsteak uit de pan
  • Fileer het vlees tegen de draad in
  • Serveer met lekkere groenten, bijvoorbeeld ovengroenten