Recept van Samira Bouzayen - Falafel

Zelfgemaakt droomvoedsel uit het Midden-Oosten - Bijgerecht of snack - 30 stuks

Falafel

Falafel komt enorm veel voor in Israel en de Arabische wereld. Deze vegetarische gefrituurde lekkernijen worden vaak geserveerd met  hummus (klik voor recept) en tahin (klik voor informatie)  . Ook met toum (een heerlijke knoflooksaus uit het Midden-Oosten (klik voor recept) of hayadari (Turkse kruidensaus op basis van yoghurt) zijn ze zalig. 

Koptisch
Waar falafel precies voor het eerst is ontwikkeld is niet zeker. De meesten houden het erop dat het een van origine Koptisch is. Deze vroege inwoners van Egypte maakten het met tuinbonen. Hoe dan ook - zowel in de Arabische als in de Israelische keukens is falafel een hit. Voor menigeen kan de Big Mac het er niet van kan winnen.

Pita
Vaak wordt falafel geserveerd in een pitabroodje, met sla, tomaat, en een lekker sausje. Snij hiervoor het broodje dwars door en maak er twee zakjes van die je kunt vullen met de falafel en andere lekkernijen.

Ingrediënten

500 gram Kikkererwten (droog)
2 el. Kikkererwtenmeel
1 Middelgrote ui
4 el. Vers gehakte peterselie
4 tn. Knoflook
2 tl. Zout
2 tl. Komijn (poeder)
1 tl. Korianderpoeder
naar smaak Peper uit de molen
snufje Kardemompoeder
1/4 tl. Cayennepeper

Frituurolie:

1 stuk(s)
€ 35,10
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Friteuse
Frituurspaan
Keukenpapier
Vergiet
Koksdoek
Hakmolen
Vershoudfolie

Stap voor stap

Falafel

De kikkererwten moeten een nacht wellen in ruim water.

Falafel

Giet ze af en droog ze met een koksdoek.

Falafel

Stort ze in een hakmolen (kan in verschillende keren als het in 1 keer niet past). Maal de kikkererwten fijn. De grofheid van de bemaling bepaalt of de falafel straks makkelijk tot een quenelle of balletje te vormen is: zeker niet te grof dus, maar het moet ook geen pasta worden die op humus begint te lijken.

Falafel

Hak de verse kruiden fijn.

Falafel

Voeg de peterselie en het kikkererwtenmeel toe. Gewone bloem kan ook.

Falafel

Voeg nu alle kruiden, het zout en de peper toe.

Falafel

Vermeng goed.

Falafel

Bedek het mengsel met huishoudfolie en zet 1-2 uur in de koelkast om op te stijven.

Falafel

Vorm met de hand balletjes of quenelles. Niet te groot.

Falafel

Frituur de falafel niet al te snel (140-160 graden) zodat ze kunnen garen binnenin en aan de buitenkant een mooie goudbruine kleur krijgen.

Falafel

Laat ze uitlekken op keukenpapier. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant