Recept van Silvia van Heckslaeghe - Lamsschouder uit de Römertopf
kent u hem nog? - Hoofdgerecht - 2 personen

Jaaaa, de Römertopf! Vroeger stond er in elk keukenkastje wel een. Nu is het vaak zoeken in de kringloopwinkel. Maar vergeten moeten we dit kookfenomeen, geïnspireerd op kooktechnieken uit het Romeinse Rijk, zeker niet. Hier een receptje dat zo goed uitpakte dat ik het heb opgenomen in mijn "favorites".
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
500 gram (onderste gelid) |
per 1200g
|
€ 23,30 | |
500 gram |
per 1000g
|
€ 27,65 | |
En verder: |
|||
2 tn. | Knoflook | ||
100 gram in grove stukken | Spitskool | ||
1 flinke scheut | Olijfolie | ||
100 gram in grove stukken | Bleekselderij | ||
50 gram in grove stukken | Venkel | ||
3 el. | Ras el hanout | ||
3 takjes | Verse munt | ||
3 takjes | Verde koriander | ||
100 gram in grove stukken | Courgette | ||
naar smaak | Grof zeezout | ||
100 gram | Gekookte kikkererwten | ||
4-8 | Trostomaatjes | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Römertopf | |||
Oven |
Stap voor stap
Römertopf bevochtigen

Weet u het nog? Eerst een paar uur in het water, de Römertopf. Anders doet hij zijn werk niet goed en kan hij barsten bij verhitting.

Ik heb het onderste gedeelte van de lamsschouder genomen. U kunt natuurlijk ook ander lamsvlees gebruiken.
- Snij de groenten in grove brokken
- De verse kruiden mogen er zo bij in, u kunt er ook voor kiezen om deze te hakken

- Leg alle ingrediënten in de Römertopf
- Even wat zout er overheen
- Verwarm de oven voor op 100 graden

- Het vlees mag bovenop
- Ook het vlees even iets zouten (niet te veel)
- Daar overheen de ras-el-hanout

- Leg de knoflook ongepeld op het vlees
- Daar overheen mag nu een fikse scheut olijfolie

- Römertopf afsluiten
- 12 uur stoven in de oven op 100 graden

- Uit de oven halen
- Vlees omdraaien
- Tomaatjes erbij
- Afsluiten en nog 3 uur garen op 150 graden

Bot verwijderen.

Vlees trancheren. Klaar!
Serveertip

- Verwijder de tuinkruiden (als u die niet had gesneden) en de knoflook
- Serveer het vlees met de groenten en wat verse koriander
Wijntip

Een mooie Syrah ui de Rhônevallei past prima bij dit lamsgerecht.