Recept van Silvia van Heckslaeghe - Lamsschouder uit de Römertopf

kent u hem nog? - Hoofdgerecht - 2 personen

Lamsschouder uit de Römertopf

Jaaaa, de Römertopf! Vroeger stond er in elk keukenkastje wel een. Nu is het vaak zoeken in de kringloopwinkel. Maar vergeten moeten we dit kookfenomeen, geïnspireerd op kooktechnieken uit het Romeinse Rijk, zeker niet. Hier een receptje dat zo goed uitpakte dat ik het heb opgenomen in mijn "favorites".

Ingrediënten

Maak een keuze:

500 gram (onderste gelid)
per 1200g
€ 23,30
500 gram
per 1000g
€ 27,65

En verder:

2 tn. Knoflook
100 gram in grove stukken Spitskool
1 flinke scheut Olijfolie
100 gram in grove stukken Bleekselderij
50 gram in grove stukken Venkel
3 el. Ras el hanout
3 takjes Verse munt
3 takjes Verde koriander
100 gram in grove stukken Courgette
naar smaak Grof zeezout
100 gram Gekookte kikkererwten
4-8 Trostomaatjes
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Römertopf
Oven

Stap voor stap

Römertopf bevochtigen

Lamsschouder uit de Römertopf

Weet u het nog? Eerst een paar uur in het water, de Römertopf. Anders doet hij zijn werk niet goed en kan hij barsten bij verhitting.

Lamsschouder uit de Römertopf

Ik heb het onderste gedeelte van de lamsschouder genomen. U kunt natuurlijk ook ander lamsvlees gebruiken.

  • Snij de groenten in grove brokken
  • De verse kruiden mogen er zo bij in, u kunt er ook voor kiezen om deze te hakken

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Leg alle ingrediënten in de Römertopf
  • Even wat zout er overheen
  • Verwarm de oven voor op 100 graden

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Het vlees mag bovenop
  • Ook het vlees even iets zouten (niet te veel)
  • Daar overheen de ras-el-hanout

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Leg de knoflook ongepeld op het vlees
  • Daar overheen mag nu een fikse scheut olijfolie

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Römertopf afsluiten
  • 12 uur stoven in de oven op 100 graden

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Uit de oven halen
  • Vlees omdraaien
  • Tomaatjes erbij
  • Afsluiten en nog 3 uur garen op 150 graden

Lamsschouder uit de Römertopf

Bot verwijderen.

Lamsschouder uit de Römertopf

Vlees trancheren. Klaar!

Serveertip

Lamsschouder uit de Römertopf
  • Verwijder de tuinkruiden (als u die niet had gesneden) en de knoflook
  • Serveer het vlees met de groenten en wat verse koriander

Wijntip

Lamsschouder uit de Römertopf

Een mooie Syrah ui de Rhônevallei past prima bij dit lamsgerecht.