Recept van Mats - Couscous met gegrilde groenten en lam

Hoofdgerecht - 6 personen

Couscous met gegrilde groenten en lam

Deze variant van couscous is gemaakt door de groenten eerst op de grill even een rooksmaak te geven. De extra smaakdimensie die ontstaat is het vele extra meer dan waard.

Couscous is een van de meest populaire producten in Noord-Afrika. Het is een meelspijs die, net als Italiaanse pasta, gemaakt wordt van een harde griesmeelsoort (durum). Couscous wordt door Marokkanen regelmatig op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims een bijzondere plaats inneemt als dag van de samenkomst van de gemeenschap. Couscous heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis. De makkelijke en snelle manier om couscous te maken is het koken in water met wat plantaardige olie en zout. Traditioneel wordt het echter gemaakt in een zogeheten couscouspan die uit twee delen bestaat (couscoussier). Hierin worden de couscous samen met de groenten die erbij gegeten worden gestoomd. Koken in een couscouspan is wat tijdrovender, maar het komt de smaak zeker ten goede. Zowel het griesmeel zelf als de gerechten die hiervan worden gemaakt, worden couscous genoemd. Couscous kan verschillende ingrediënten bevatten, zoals vlees en vis, en verschillende groenten. Het hangt af van de regionale tradities. In sommige landen is de couscous erg pittig door het gebruik van veel chilipasta (harissa). In andere streken is de couscous aan de zoete kant door toevoeging van rozijnen. Dit recept is één van de vele mogelijke en hangt het dichtst tegen de couscous aan zoals deze in de streek rond Gabes (Zuid-Tunesië) wordt gemaakt.

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1200g
€ 23,30
10 Kleine tomaatjes
200 gram Gekookte kikkererwten
400 gram Winterpeen
400 gram Courgette
2 Rode paprika's
400 gram Aubergine
500 gram Couscous (gries)
naar behoeven Olijfolie
1 tl. roomboter
1 tl. Ras el hanout
4 tn. Knoflook
1 tl. Harissa
400 gram Pompoen
250 gram Rapen (navet)
2 Grote uien
naar smaak Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Couscoussier (eventueel)
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap

Stap voor stap

Couscous met gegrilde groenten en lam

Als u droge kikkererwten wilt gebruiken, zet die dan een dag van tevoren op water om te wellen. Gebruikt u kikkererwten uit blik, dan hoeft dat niet.

Voorbereiding:

Couscous met gegrilde groenten en lam
  • Maak de groenten schoon en snij deze in grove stukken
  • Snij het vlees van het bot, haal de zenen eruit en snij in grove stukken
  • Bewaar het bot
  • Wrijf botten en vlees in met wat olijfolie
  • Kruid met wat zout en wat ras-el-hanout.

Couscous met gegrilde groenten en lam
  • Steek de barbecue aan
  • Laat goed heet worden en braad de botten snel aan.  
  • Leg de groenten op en rooster en grill deze even aan. Ze hoeven niet te garen - het gaat om de rooksmaak.

Couscous met gegrilde groenten en lam
  • Grill ook de stukken vlees snel om en om
  • Laat het geheel nog even door elkaar heentrekken op een laag vuurtje

Couscous met gegrilde groenten en lam

De voorbereidingen zitten erop.

Couscous met gegrilde groenten en lam

Stort het vlees, de botten en de groenten in een soeppan of couscoussier.

Couscous met gegrilde groenten en lam

Voeg wat water toe (niet te veel).

Bereiding:

Couscous met gegrilde groenten en lam

Laat op een laag vuur ongeveer een uur of twee zachtjes koken. U kunt de couscousgries zelf op twee manieren maken: Of u volgt de instructies op het pak (meestal is dat: kokend water erbij, klontje boter erbij, even omscheppen, een paar minuten laten staan en het is klaar) of u doet de couscous in de bovenste verdieping van de couscouspan (zie afbeelding) en laat deze door het stoom dat uit het onderste gedeelte komt gaarstomen. Wel af en toe omscheppen. Deze tweede methode levert, door de dampen van de stoofgroenten en het vlees, een veel intensere smaak op en is echt aan te raden. Reken op een gaartijd van ongeveer 20 minuten, dus doe de couscous op tijd in de bovenste trap van de couscouspan! 

Wijntip:

Couscous met gegrilde groenten en lam

Couscous wordt in het Midden-Oosten vaak vergezeld met groene thee met munt of verse tijm. Een mooie rode wijn uit de streek kan natuurlijk ook. Denk aan een Tunesische Sidi-Saad, en Egyptische Omar Khayam of een prachtige Libanese Château Musar.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat de lamsschouder dan achterwege en gebruik in plaats van runderbouillon brodo vegetale.