Recept van Juan de la Rosa - Paella vegana

Vegan paella - Hoofdgerecht - 8 personen

Paella vegana

Paella is er in verschillende verschijningen. In het Nederlandse collectieve geheugen staat gegrift dat Paella een rijstschotel is van kip en zeevruchten en dat deze komt uit Valencia. Zoals vaker het geval met het collectieve geheugen - het is niet helemaal zo simpel. Net als met de Bolognaisesaus, waar ze in Bologna nog nooit van gehoord hebben, en de Spaghetti alla Carbonara waar wij Nederlanders verbeten en standvastig room bij in willen zien terwijl die er niet in hoort, is ook hier de waarheid nét anders dan menig kenner zal beweren...

Paella Valenciana
Valenciana. Uit Valencia dus. Dit is, naar de overlevering, het originele recept. Gemaakt van rijst, kip, en konijn. De meeste Spanjaarden zien de paella dan ook niet als een nationale dis, al willen ze de nietsvermoedende toerist dat maar al te graag doen geloven, maar als een streekgerecht uit Valencia.

Bekende varianten

  • Naast de originele variant met kip en konijn ontstond al snel een heerlijk alternatief: Paella de marisco. Gemaakt met vis en zeevruchten.
  • Niet vreemd dat iemand bedacht, waarschijnlijk met aardig wat goedkope sangria op, dat je die twee soorten ook kunt combineren. En zo ontstond de Paella Mixta.
  • Wat later begon men zich ook in Spanje af te vragen of er misschien een leven bestaat zonder het eten van dieren. De Paella de vegetales  was geboren. Later ook wel bekend geworden onder de naam Paella vegana.

Paella Vegana - met of zonder shrimpz?
Wij hebben voor dit recept shrimpz gebruikt: een vegan product dat scampi's vervangt. Waarom? Voor het leuke gezicht. Moet het? Nee. Het kan.

Ingrediënten

2 stuk(s)
€ 9,55
400 gram Paellarijst, liefst Bomba
1,5 liter Groentenbouillon
1 Groene courgette
1 Gele courgette
1 Aubergine
1 Paprika (groene)
1 Paprika (rode)
5 Trostomaten
5 tn. Knoflook
1 Middelgrote rode ui
100 gram Kikkererwten of doperwten
20 gram Paprikapoeder
1 gram Saffraan
1 flinke scheut Olijfolie
1 snufje Chilipoeder
naar smaak Zout
1 Artisjok
1 takje Tijm
1 bl. Laurier
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Paellapan
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Oven
Staafmixer
Zeef

Stap voor stap

Paella vegana
  • Woord vooraf - gooi de afsnijdsels van de groenten niet weg. Die heeft u nodig voor de bouillon.
  • Steek de barbecue aan (oven kan ook)
  • Leg de paprika's op een hete grill 

Paella vegana
  • De paprika's om en om blakeren

Paella vegana
  • Volledig blakeren en daarna ontdoen van hun velletje
  • Een stukje van de rode achterhouden - dat komt straks bij het pureren van de tomaten van pas
  • De rest van de rode paprika en de hele groene in sliertjes snijden

Paella vegana
  • Snij de courgettes en de aubergine in halve maantjes

  • Giet er wat olijfolie overheen en bestrooi ze met wat zout
  • Plaats ze in de oven op 180 graden en laat ze 20 minuten zweten

Paella vegana

Schil de tomaatjes.

Paella vegana

Tomaatjes samen met een stuk gestoofde rode paprika (ongeveer een kwart) pureren met een staafmixer.

Groentebouillon maken

Paella vegana

Artisjok 40 minuten koken in ruim water.

Paella vegana
  • Artisjok uit de pan halen en water bewaren
  • Blaadjes en hart verwijderen en apart houden
  • Bodem van de steel afsnijden

Paella vegana

Artisjokbodem in stukjes snijden en apart houden.

Paella vegana
  • Groenteafsnijdsels, inclusief de blaadjes en het hart van de artisjok, bij het kookvocht doen. The more, the merrier...
  • Tijm en laurier erbij
  • Eventueel meer water toevoegen
  • Bouillon 30 minuten door laten koken
  • Bouillon afgieten door een zeef en bewaren

Paella vegana
  • Zet de paellapan op het vuur (liefst op houtskoolvuur) met wat olijfolie
  • Hak de knoflook en de ui zeer fijn en laat deze kleuren in de olie

Paella vegana
  • Tomatenpuree, paprikapoeder en saffraan toevoegen
  • 5 minuten laten pruttelen

Paella vegana

De bouillon toevoegen en aan de kook brengen.

Paella vegana

De rijst toevoegen.

Paella vegana

Wanneer de rijst zo'n beetje half gaar (+/- 8 minuten) is mogen de courgette, de aubergine en de stukjes artisjok erbij.

Gaat u voor de vegan shrimpz?

Paella vegana

Doet u mee met de Vegan Shrimpz? Dan mogen die er 4 minuten later bij in.

Paella vegana

Wanneer de rijst gaar is mogen ook de gekookte (kikker)erwten erbij. 

Paella vegana
  • Nog even een paar keer goed door elkaar scheppen. Klaar!
  • garneer af met de sliertjes rode en groene paprika
  • Zet de paellapan op tafel en geniet

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch en vegan.