Recept van - Paella mixta

Hoofdgerecht - 4 personen

Paella mixta

Paella is er in verschillende verschijningen. In het Nederlandse collectieve geheugen staat gegrift dat Paella een rijstschotel is van kip en zeevruchten en dat deze komt uit Valencia. Zoals vaker het geval met het collectieve geheugen - het is niet helemaal zo simpel. Net als met de Bolognaisesaus, waar ze in Bologna nog nooit van gehoord hebben, en de Spaghetti alla Carbonara waar wij Nederlanders verbeten en standvastig room bij in willen zien terwijl die er niet in hoort, is ook hier de waarheid nét anders dan menig kenner zal beweren...

Paella Valenciana
Valenciana. Uit Valencia dus. Dit is, naar de overlevering, het originele recept (klik voor recept). Gemaakt van rijst, kip, en konijn. De meeste Spanjaarden zien de paella dan ook niet als een nationale dis, al willen ze de nietsvermoedende toerist dat maar al te graag doen geloven, maar als een streekgerecht uit Valencia.

Bekende varianten

  • Naast de originele variant met kip en konijn ontstond al snel een heerlijk alternatief: Paella de marisco (klik voor recept). Gemaakt met vis en zeevruchten.
  • Niet vreemd dat iemand bedacht, waarschijnlijk met aardig wat goedkope sangria op, dat je die twee soorten ook kunt combineren. En zo ontstond de Paella Mixta (klik voor recept).
  • Wat later begon men zich ook in Spanje af te vragen of er misschien een leven bestaat zonder het eten van dieren. De Paella de vegetales (klik voor recept) was geboren.

Ingrediënten

400 gram Paellarijst, lifest