Recept van Itzhak Ben Zakaj - Shakshuka uit de houtoven
Een heerlijk gerecht uit de Israëlische keuken - Hoofdgerecht - 2 personen

Een (waarschijnlijk) oorspronkelijk Tunesisch Joods gerecht dat zich eerst verspreidde onder de Joden in Arabische landen en vervolgens door de Joodse diaspora die vanuit Tunesië, Algerije en Marokko immigreerde populair geworden in Israël. In Israël. Ook in de Arabische keuken, waaronder de Libische, Tunesische, Algerijnse, Egyptische, Saoedische en Marokkaanse keuken is het gerecht enorm populair. Veelal geserveerd in een tajine of gietijzeren pan.
Er zijn net zoveel versies als dat er families zijn. Vaak wordt Spaanse peper toegevoegd (ook wel in de vorm van harissa). Dit is slechts een van de vele varianten:
Ingrediënten
2 | Eieren | ||
naar behoeven | Olijfolie | ||
100 gram | Zoete rode paprika | ||
75 gram | Ui | ||
naar smaak | Zout | ||
300 ml | Passata di pomodoro | ||
50 gram | Aardappel | ||
50 gram | Aubergine |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Houtoven |
Stap voor stap

Houtoven opstoken naar 250 graden.

- Rode paprika snijden
- Ui hakken
- Olijfolie in een ovenvaste aardewerken pan of bord
- Ui en aardappel in schijfjes toevoegen

- Paprikaringen en schijfjes aubergine toevoegen
- Flink wat olijfolie erover heen
- Breng op smaak met zout

5-6 minuten bakken tot alles mooi kleurt.

- De passata er overheen gieten
- 5-6 minuten stoven
- Daarna voorzichtig de eieren openbreken over het mengsel
- Doorgaren tot het eiwit ondoorzichtig is. Klaar!