Recept van Itzhak Ben Zakaj - Shakshuka uit de houtoven

Een heerlijk gerecht uit de Israëlische keuken - Hoofdgerecht - 2 personen

Shakshuka uit de houtoven

Een (waarschijnlijk) oorspronkelijk Tunesisch Joods gerecht dat zich eerst verspreidde onder de Joden in Arabische landen en vervolgens door de Joodse diaspora die vanuit Tunesië, Algerije en Marokko immigreerde populair geworden in Israël. In Israël. Ook in de Arabische keuken, waaronder de Libische, Tunesische, Algerijnse, Egyptische, Saoedische en Marokkaanse keuken is het gerecht enorm populair.  Veelal geserveerd in een tajine of gietijzeren pan.

Er zijn net zoveel versies als dat er families zijn. Vaak wordt Spaanse peper toegevoegd (ook wel in de vorm van harissa). Dit is slechts een van de vele varianten:

Ingrediënten

2 Eieren
naar behoeven Olijfolie
100 gram Zoete rode paprika
75 gram Ui
naar smaak Zout
300 ml Passata di pomodoro
50 gram Aardappel
50 gram Aubergine

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Houtoven

Stap voor stap

Shakshuka uit de houtoven

Houtoven opstoken naar 250 graden.

Shakshuka uit de houtoven
  • Rode paprika snijden
  • Ui hakken
  • Olijfolie in een ovenvaste aardewerken pan of bord
  • Ui en aardappel in schijfjes toevoegen

Shakshuka uit de houtoven
  • Paprikaringen en schijfjes aubergine toevoegen
  • Flink wat olijfolie erover heen
  • Breng op smaak met zout 

Shakshuka uit de houtoven

5-6 minuten bakken tot alles mooi kleurt.

Shakshuka uit de houtoven
  • De passata er overheen gieten
  • 5-6 minuten stoven
  • Daarna voorzichtig de eieren openbreken over het mengsel
  • Doorgaren tot het eiwit ondoorzichtig is. Klaar!