Recept van Yvonne - Zelf pasta maken

Veel leuker dan kopen - Basisrecept - 4 personen

Zelf pasta maken

Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is leuk om te doen (vooral kinderen vinden het leuk werk), niet moeilijk en het resultaat is aanmerkelijk smakelijker dan verse pasta die in de winkel te koop is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van allerlei conserveringsmiddelen en emulgatoren. Voor huisgemaakte pasta heeft u pastagriesmeel nodig, meel van harde graansoorten (Semola di grano duro, durummeel). Deze meelsoort is van graansoorten gemaakt die niet papperig worden in heet water en op deze manier het "al dente"-effect veroorzaken (al dente betekent "beetgaar" - pasta moet niet slapkoken). Nu heeft pastagriesmeel ook een nadeel: Het is, in pure vorm, ontzettend moeilijk te verwerken. Het deeg moet heel lang gekneed worden voor het elastisch genoeg is om te worden verwerkt tot pasta. Daarom nemen de meeste Italiaanse huisvrouwen een mengsel van gewone bloem en pastagries, meestal 1/1.

Ingrediënten

paar druppels Water
1 vingerhoedje Olijfolie
4 Eieren
400 gram Tarwegries (Semola di grano duro)

Maak eens maltagliati voor:

. Pasta e fagioli - pasta met bonen
. Pasta e ceci - pasta met kikkererwten
. Pasta met aardappelen - pasta e patate

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Mattarello (deegroller) 1
Pastamachine 1
Pastawieltje 1

Stap voor stap

De bestanddelen

Zelf pasta maken

Eigengemaakte pasta wordt gemaakt van 100 gram meel per 1 ei. Reken uit hoeveel pasta u ongeveer nodig heeft en bereken dan hoeveel meel en eieren daarvoor nodig zijn. Pasta is in de betere families in Italië een voorgerecht en 100 gram (rauwe pasta) per persoon beschouwt men als afdoende. Voor 400 gram meel heeft u 4 eieren (middelgroot) nodig. Doe half bloem en half pastagriesmeel in een kom met een mespuntje zout en een vingerhoedje olijfolie. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe.

Kneden

Zelf pasta maken

Meng het deeg met de hand vanuit het midden en kneed het tot een elastische, gelijkmatige massa is ontstaan. Laat deze op een koele plek 30 minuten rusten met een schone theedoek er overheen. Uw eigengemaakte pasta is klaar!

Voor ravioli en lasagne

Zelf pasta maken

Bestrooi uw werkvlak met meel. Maak met een deegroller of pastamachientje zo dun mogelijke repen pasta. Deze kunt u vervolgens snijden, met de hand of het machientje, tot de juiste vorm.

Voor ravioli en andere gevulde pasta

Zelf pasta maken

Maak de onderste deeglaag vochtig met water water (met een penseeltje). Breng de vulling op gelijke afstanden aan op de deeglaag. Ongeveer de grootte van een grote knikker is voldoende.

Voor ravioli en andere gevulde pasta

Zelf pasta maken

Plaats nu een tweede deeglaag op de eerste. Bestrooi met wat meel. Druk voorzichtig de lucht tussen de twee lagen uit. Het is belankgrijk dat de twee lagen goed op elkaar plakken, anders wordt het bij het koken van de gevulde pasta een rommeltje.

Voor ravioli en andere gevulde pasta

Zelf pasta maken

Vervolgens snijdt u met een pastawieltje de pasta in de gewenste vorm.

Het snijden van pappardelle

Zelf pasta maken

Lintpasta, zoals tagliatelle, spaghetti alla chitarra, linguine en pappardelle kunt u soms met uw machientje snijden, soms is het met de hand net zo makkelijk. Neem pappardelle: Gewoon een grote lap pasta uitrollen met uw deegroller, in drieën vouwen (wel even een beetje meel ertussen strooien) en snijden op 1,5 à 2 centimer. Sugo di lepre (hazenragout) erbij, flesje rode Frascati, ogen dicht en u zit op een zonovergoten lenteterrasje in de Castelli Romani, de heuvels rond Rome.

Wat doen we met de snippers?

Zelf pasta maken

De snippers van de pasta weggooien! Cosa dite?! Non si butta niente! (hoe durft u? We gooien niets weg!) Nee, de snippers van uw eigen huis-tuin-en-keuken-pastaproductie hebben in Italië een naam: maltagliati (slecht afgesneden). Dat is de ideale pasta voor soepen, zoals

  • pasta e fagioli (dikke bonensoep)
  • pasta e patate (soep van aardappels en pasta)
  • pasta e ceci (soep van kikkererwten en pasta).

Ze kunnen ook in de minestrone, al wordt daar meestal geen pasta ingedaan. En ze mogen zeker niet in de minestrina, een dunne bouillon die meestal zieken en kinderen wordt voorgeschoteld. Daarin hoort een hele dunne pasta, meestal sliertjes, zoals spaghettini, (hele dunne spaghetti), vermicelli (niet te verwarren met wat wij van oudsher zo noemen) of capelli d'angelo (engelenhaar).

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant