Recept van Jacques Bordot - Socca

Een specialiteit uit Nice - Bijgerecht - 10 stuks (handzaam formaat)

Socca

Een heerlijk alternatief voor brood, en ook nog eens glutenvrij. Heerlijk als alternatief voor brood bij een mooie maaltijd, maar ook prima als tussendoortje.

Ingrediënten

200 gram Kikkererwtenmeel
920 ml Water
1/2 tl. Zout
200 ml Olijfolie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde
Koekenpan
Houtoven
Bakblik
Pollepel
Spatel

Stap voor stap

Socca

We beginnen met kikkererwtenmeel. U vindt het in steeds meer winkels. Zeker in Oosterse winkels. 

Socca

Weeg de juiste hoeveelheid af.

Socca

Vermeng het meel met 660 ml water en roer even goed door met een garde.

Socca

Dek af met een vochtige doek en laat minstens 4 uur tot maximaal 1 nacht overstaan op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dat is te veel van het goede.

Socca

Verwarm de oven voor op 250-280 graden. Houtoven is het lekkerst maar een gewone kan ook.

Socca

Voeg na afloop van de rustperiode het zout toe.

Socca

Voeg de rest van het water bij het kikkererwtenmengsel en roer stevig door elkaar met een garde.

Socca

Socca hoort eigenlijk te worden gemaakt in een speciale plat à socca, een brede, laag koperen bord. Een stevig bakblik of een goede koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) kan ook. Giet een flinke bodem olijfolie in de pan.

Socca

Giet met een pollepel een flinterdun laagje kikkererwtenmengsel in de pan.

Socca

Veeg de gaatjes eventueel dicht met een spatel voor een mooier resultaat.

Socca

Bak de socca in 10 minuten gaar. Omdraaien hoeft niet.

Socca

Zo komt uw socca uit de oven. Klaar!