Recept van Gianbartolomeo Trenetta - Farinata Genovese

Een specialiteit uit Genua - Bijgerecht - 10 stuks (handzaam formaat)

Farinata Genovese

Een heerlijk alternatief voor brood, en ook nog eens glutenvrij. Heerlijk als alternatief voor brood bij een mooie maaltijd, maar ook prima als tussendoortje.

Ingrediënten

200 gram Kikkererwtenmeel
920 ml Water
1/2 tl. Zout
200 ml Olijfolie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde
Koekenpan
Houtoven
Bakblik
Pollepel
Spatel

Stap voor stap

Farinata Genovese

We beginnen met kikkererwtenmeel. U vindt het in steeds meer winkels. Zeker in Oosterse winkels. 

Farinata Genovese

Weeg de juiste hoeveelheid af.

Farinata Genovese

Vermeng het meel met 660 ml water en roer even goed door met een garde.

Farinata Genovese

Dek af met een vochtige doek en laat minstens 4 uur tot maximaal 1 nacht overstaan op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dat is te veel van het goede.

Farinata Genovese

Verwarm de oven voor op 250-280 graden. Houtoven is het lekkerst maar een gewone kan ook.

Farinata Genovese

Voeg na afloop van de rustperiode het zout toe.

Farinata Genovese

Voeg de rest van het water bij het kikkererwtenmengsel en roer stevig door elkaar met een garde.

Farinata Genovese

Farinata hoort eigenlijk te worden gemaakt in een speciale teglia per farinata, een brede, laag koperen bord. Een stevig bakblik of een goede koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) kan ook. Giet een flinke bodem olijfolie in de pan.

Farinata Genovese

Giet met een pollepel een  laagje van een halve centimeter dikte kikkererwtenmengsel in de pan.

Farinata Genovese

Veeg de gaatjes eventueel dicht met een spatel voor een mooier resultaat.

Farinata Genovese

Bak de farinata in 16 minuten gaar. Omdraaien hoeft niet.

Farinata Genovese

Zo komt uw farinata uit de oven. Klaar!