Recept van Gianbartolomeo Trenetta - Farinata Genovese
Een specialiteit uit Genua - Bijgerecht - 10 stuks (handzaam formaat)

Een heerlijk alternatief voor brood, en ook nog eens glutenvrij. Heerlijk als alternatief voor brood bij een mooie maaltijd, maar ook prima als tussendoortje.
Stap voor stap

We beginnen met kikkererwtenmeel. U vindt het in steeds meer winkels. Zeker in Oosterse winkels.

Weeg de juiste hoeveelheid af.

Vermeng het meel met 660 ml water en roer even goed door met een garde.

Dek af met een vochtige doek en laat minstens 4 uur tot maximaal 1 nacht overstaan op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dat is te veel van het goede.

Verwarm de oven voor op 250-280 graden. Houtoven is het lekkerst maar een gewone kan ook.

Voeg na afloop van de rustperiode het zout toe.

Voeg de rest van het water bij het kikkererwtenmengsel en roer stevig door elkaar met een garde.

Farinata hoort eigenlijk te worden gemaakt in een speciale teglia per farinata, een brede, laag koperen bord. Een stevig bakblik of een goede koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) kan ook. Giet een flinke bodem olijfolie in de pan.

Giet met een pollepel een laagje van een halve centimeter dikte kikkererwtenmengsel in de pan.

Veeg de gaatjes eventueel dicht met een spatel voor een mooier resultaat.

Bak de farinata in 16 minuten gaar. Omdraaien hoeft niet.

Zo komt uw farinata uit de oven. Klaar!