Recept van Matsu Hishimoto - Tonijnloin tataki

Japanse lekkernij - Voorgerecht of hoofdgerecht - 4 personen

Tonijnloin tataki

Tataki is eigenlijk geen gerecht meer een kooktechniek. Het betekent in het Japans ongeveer zoveel als "snel aangezet in een hete pan" en wordt gebruikt voor vlees en vis. Hoofdzakelijk rund, tonijn en zalm. Na het snel verhitten worden de stukken in plakken gesneden. Sommigen snijden ze flinterdun, anderen wat dikker.

Net geen sashimi
Je zou kunnen stellen dat Tataki eigenlijk sashimi is, maar dan met een gegrild randje. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht, met een dipsaus die ook bij sashimi past (klik voor recept).

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 200g
€ 12,85
1 el. Sesamzaad
paar druppels Rijstolie

Voor de saus:

1 portie Sashimisaus (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Keukenpapier
Zeef
Santokumes

Stap voor stap

Tonijnloin tataki
  • Snij de tonijn in rechthoekige blokken
  • Laat deze volledig op kamertemperatuur komen
  • Zet een koekenpan op hoog vuur en maak deze vet met een in een paar druppels rijstolie gedrenkt stuk keukenpapier
  • Grill de zijkanten van de blokken tonijn snel aan, een seconde of 20 per zijde. Pocheren kan overigens ook
  • Strooi de sesamzaadjes in een vierkante bak en rol de stukken tonijn er doorheen
  • Snij de tonijn in plakken. Bepaal zelf wat u lekker vindt - wat dikker of wat meer dunnere plakjes per bord.
  • Serveer met  de sashimisaus (zie recept), per persoon in een apart bakje