Recept van Erik - Risotto met groene asperges - risotto agli asparagi

Recept met een ster - Risotto - 2 personen

Risotto met groene asperges - risotto agli asparagi

Risotto is heerlijk. Het is ook makkelijk te maken, als je je maar houdt aan de regels. Als u het eenmaal onder de knie heeft, snapt u pas hoe erg het is, risotto uit een pakje klaar te maken...

Ingrediënten

160 gram Carnaroli
20 + 10 gram Boter en/of olie
1 liter Brodo vegetale (groentenbouillon)
350 gram Groene asperges
2 Sjalotten

Stap voor stap

  • Snij de asperges ongeveer op 2/3 hoogte af
  • Gebruik het onderste gedeelte in de groentenbouillon
  • De overgebleven stukken snijdt u opnieuw, dit maal ongeveer 1 cm onder de kop
  • Leg de koppen aan de kant en snij de stelen in kleine plakjes
  • Blancheer de koppen in de groentenbouillon, ongeveer 5 minuten
  • Haal ze uit de bouillon en laat ze even schrikken in koud water om het garingsproces te stoppen

  • Smelt 20g boter in een ruime pan
  • Zet hierin de zeer fijn gehakte sjalot aan totdat deze glazig wordt

  • Voeg de rijst en de plakjes asperge toe
  • Laat deze even in de boter op hun gemak komen terwijl u er zachtjes in roert
  • Blus af met een scheut groentenbouillon en breng weer aan de kook
  • Al roerende laat u het vocht verdampen. Niet te droog laten worden, altijd smeuïg houden, zoals een risotto hoort te zijn
  • Herhaal dit proces, voeg iedere keer opnieuw wat bouillon toe en laat weer verdampen
  • Blijf roeren en bouillon toevoegen tot de rijst "al dente" gaar is en de risotto mooi glad en glanzend is

  • Voeg de aspergekoppen en een klontje ijskoude boter toe en spatel voorzichtig door elkaar tot de boter is opgelost. Klaar!

Serveertip:

Risotto met groene asperges - risotto agli asparagi
  • Serveer zodra het klaar is in voorverwarmde borden
  • Leg een stuk Parmezaanse kaas op tafel met een rasp, zodat iedereen zelf naar smaak wat kaas over deze risotto kan raspen
  • Buon appetito:)

Wijntip:

Risotto met groene asperges - risotto agli asparagi

Een Trebbiano is de druivensoort bij uitstek voor deze risotto. Wij raden een jonge Colli Etruschi Viterbesi Procanico DOC aan: Prachtig gebalanceerd, fris en droog. Geeft de subtiele asperge de juiste ruimte.