Recept van Erik - Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Supermooi gerecht. kan zó op tafel bij uw chique diner.

garde

sauteuse

Ingrediënten

200 ml Witte wijn
naar smaak Peper & zout uit de molen

Maak een keuze:

4 stuk(s)
Pangafilet
per 150g
4 stuk(s)
per 200g
€ 6,60
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,95
4 stuk(s)
per 150g
€ 6,00
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,20
600 gram Zeeduivel
4 Andere visfilets (schol, tong, schar, etc)

Maak een keuze:

12 plakken (dubbel wikkelen)
€ 20,40
6 wat dikkere (2-3 mm) plakken
per 1500g
€ 23,30

Voor de saus

6-8 draadjes Saffraan
200ml Crème épaisse (klik voor advies)
70 ml Witte droge wijn

En verder:

100 ml Geklaarde boter
200 gram Stevige aardappel, gekookt in de schil
1 scheutje Olijfolie
4-6 p.p. Kleine groene asperges
4 trosjes Minitrostomaatjes uit de oven
1 Zout
1 Boter
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Sauteuse
Rolladetouw
Garde
Oven
Koekenpan

Stap voor stap

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus
  • Controleer de vis goed op vel en graten. Neem mooie grote filets.
  • Stoof de trostomaatjes aan de tros in de oven, 60 minuten op 160 graden, met wat olijfolie. Breng op smaak met wat grof zeezout.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Leg de saffraandraden in de wijn.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Snij de filets in stukken om mooie hoge medaillons te kunnen maken. De hoogte wordt bepaald door...

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

...de breedte van de plakjes spek.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Bardeer de medaillons met het spek en bind ze op met rolladetouw.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Blancheer de miniasperges door ze even in kokend water de dompelen, dan te laten schrikken in ijswater en vervolgens 3 minuten te koken.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Pel de in de schil gekookte aardappel.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Snij deze parmentier (klik voor advies).

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Zet een pannetje op en smelt daarin wat roomboter.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Stoof de aardappelblokjes langzaam tot ze heet zijn.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Giet de geklaarde boter in een koekenpan en laat goed heet worden.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Bak de medaillons 3-5 minuten (afhankelijk van de vissoort en de hoogte) aan weerskanten. Niet al te gaar, ze moeten mooi gaar zijn maar niet droog. Arroseer (overgiet met bakvocht) van tijd tot tijd.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus
  • Haal de medaillons uit de pan
  • Giet de boter deels af (ongeveer de helft)
  • Blus af met de wijn met saffraan

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Laat de alcohol verdampen en de wijn reduceren.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Voeg de crème épaisse toe.

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Roer glad met een garde

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus
  • Neem hete borden.
  • Leg in het midden wat aardappelblokjes
  • Leg daar de medaillons op
  • Napeer met de saus
  • Serveer met de groenten.Klaar!

Wijntip

Visfilet 'surf&turf' met saffraansaus

Een Riesling, een Pouilly Loché, een Jurançon. Ook een Grüner Veltliner zou hier niet misstaan.

Hulst Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner .