Recept van Tricia van de Wind - Pannenkoeken uit de houtoven

Met appel, spek en 'drie-in-de-pan' - Hoofdgerecht - 4 personen

Pannenkoeken uit de houtoven

Houtoven geeft toch een extra smaakboost
Ze kunnen natuurlijk ook prima in de koekenpan op het fornuis. Maar zo'n houtoven geeft toch een extra dimensie. De pannenkoeken krijgen een heel verfijnde smaak. Bovendien zijn ze wat "wolliger" van structuur. Echt het proberen waard.

Naturel kan, appel kan, spek kan
Gevulde pannenkoeken zijn extra lekker natuurlijk. Oefen eerst met een paar naturel en experimenteer dan met wat spek, appel, kaas, noem maar op. Het ene is nog lekkerder dan het ander!

Drie-in-de-pan
Als zoete afsluiter? Natuurlijk maken we dat laatste beetje beslag op met een paar drie-in-de-pans. Heerlijk!

Ingrediënten

Het beslag:

4 Eieren
500 gram Bloem
1 liter Volle melk
1 snufje Zout

De vulling:

100 gram Rozijnen en krenten
200 gram
€ 20,40
2-3 Elstar of Goudrenet

En verder:

naar behoeven Zonnebloemolie
naar behoeven Kaneel
naar behoeven Suiker
naar behoeven Stroop
50 gram Gesmolten boter
naar behoeven Poedersuiker
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Spatel
Houtoven

Stap voor stap

Voorbereiding

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Steek de houtoven aan
  • Maak van de ingrediënten een luchtig beslag door ze met een garde door elkaar te klutsen. Keukenmachine kan natuurlijk ook
  • Laat rusten 

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Breng de oven naar 350 graden en doof het vuur
  •  Leg de smeulende kolen op een niet te hoog stapeltje in het midden van de oven

Pannenkoeken uit de houtoven

Wrijf de koekenpan on met flink wat zonnebloemolie.

Naturel:

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Zet de pan in de oven en laat hem even goed heet worden. De olie niet laten aanbranden, dat is dan weer te heet
  • Haal de pan uit de oven, giet beslag in de pan en plaats deze op het laagje kolen
  • Hou goed in de gaten wanneer u de pannenkoek moet omdraaien
  • Herhaal het proces 

Spekpannenkoek:

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Giet een paar lepels olie in de hete pan
  • Drapeer wat plakjes spek in de pan
  • Giet beslag in de pan 

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Plaats de pan op het laagje kolen
  • Hou goed in de gaten wanneer u de pannenkoek moet omdraaien

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Draai de pannenkoek om
  • Herhaal het proces 

Pannenkoeken uit de houtoven

Zo komt de spekpannenkoek uit de oven. Serveer met stroop.

Appelpannenkoek:

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Giet een paar lepels olie in de hete pan
  • Leg plakjes appel van zo'n 3-4 mm hoogte in de pan
  • Giet beslag in de pan en plaats deze op het laagje kolen

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Hou goed in de gaten wanneer u de pannenkoek moet omdraaien
  • Herhaal het proces 
  • U kunt er ook voor kiezen om de appelpannenkoek wat verder van het vuur (dus langzamer) te garen en niet om te draaien
  • Serveer met suiker en kaneel

Drie-in-de-pan

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Voeg de rozijnen toe aan het beslag. Het allerlekkerst is om ze eerst even te wellen. 
  • Giet wat olie in de hete pan
  • Maak drie kleine flensjes en plaats de pan op het laagje kolen

Pannenkoeken uit de houtoven
  • Hou goed in de gaten wanneer u de flensjes moet omdraaien
  • Herhaal het proces 
  • Serveer met gesmolten boter en poedersuiker
  • Klaar!