Recept van Apinya - Sriracha, Thaise chilisaus

Zelf maken is nou eenmaal leuk - Saus - 1 pot

Sriracha, Thaise chilisaus

Sriracha (Thai: ศรีราชา) komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit de Thaise kuststad Si Racha. Naar men zegt is de saus bedacht om te serveren bij vis. Er zijn inmiddels veel verschillende recepten in omloop. Ook de scherpte en de grofheid van de saus kunnen sterk verschillen. Sriracha wint de laatste tijd steeds meer terrein in Aziatische landen, Europa en de Verenigde Staten. 

Zelf maken? Natuurlijk! Let op, daar gaan we:

Ingrediënten

350 gram Rode pepers (lombok)
1 Groene kleine pepers (rawit)
1/2 tl. Zout
4 tn. Knoflook
75 gram Gula Java
80 ml Rijstazijn
1 tl. Vissaus

Handig omdat het toch wel heet spul is:

1 stuk(s)
€ 23,90
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef
Garde
Blender
Weckpot

Stap voor stap

Sriracha, Thaise chilisaus
  • De lombok en lombok rawits worden gebruikt met zaadjes en al
  • Snij ze in grove stukken
  • Breek de palmsuiker ook in wat kleinere delen, als deze niet geraffineerd is
  • Pel de knoflook en hak in grove stukken

Sriracha, Thaise chilisaus

Mix de lomboks, het zout, de suiker en de knoflook in een mixer en laat deze heel even draaien tot een vrij grof gemalen mengsel ontstaat.

Sriracha, Thaise chilisaus
  • Steriliseer een jampot met kokend water
  • Giet het mengsel in de pot en probeer hierbij de randen maximaal schoon te houden
  • Sluit de pot niet al te strak af

Sriracha, Thaise chilisaus
  • Zet de pot op een donkere, koele plaats en laat 7 dagen fermenteren
  • Roer elke 24 uur om met een schone houten lepel, sluit weer af en laat weer rusten

Sriracha, Thaise chilisaus
  • Na het verstrijken van de 7de dag kan het mengsel terug in de mixer
  • Voeg azijn en vissaus toe
  • Laat de blender draaien tot u een mengsel heeft verkregen dat u aanstaat qua korreligheid. U kunt er een gladde saus van maken, u kunt de sriracha ook meer op een sambal oelek laten lijken. Eigen smaak
  • Eventueel kunt u de saus zelfs nog door een zeef filteren om hem helemaal glad te krijgen. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant