Recept van Jans van Laar - Stamppot snijbonen en witte bonen
met bakleverworst, verse worst en speklappen - Hoofdgerecht - 4 personen

Het wordt in de volksmond ook Blote billetjes in het gras genoemd. Heerlijke, oer-Hollandse stamppot met aardappelen, snijbonen en witte bonen. Lekker Nederlands. Wij doen er dit keer verse worst, spek en bakleverworst bij. Genieten.
Ingrediënten
naar smaak | Zout & peper uit de molen | ||
600 gram | Gesneden snijbonen | ||
½ | Wittekool | ||
250 gram | Witte bonen (droog, of 600g uit blik) | ||
1000 gram | Stamppotaardappelen | ||
naar behoeven | Boter | ||
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 100g
|
€ 1,65 | |
1 stuk(s) |
per 150g
|
€ 2,45 | |
1 stuk(s) |
per 100g
|
€ 1,55 | |
1 stuk(s) |
per 100g
|
€ 1,70 | |
1 stuk(s) |
per 4000g
|
€ 53,75 | |
En verder: |
|||
1 stuk(s) |
per 270g
|
€ 2,95 | |
1 stuk(s) |
|
€ 5,50 | |
Dit recept kunt u ook maken met: |
|||
1 stuk(s) |
|
€ 24,80 | |
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Stamper |
Stap voor stap
Voorbereiding:
Als u niet start met bonen uit blik maar met gedroogde, wel ze dan een nacht van tevoren in ruim water.

- Kook de bonen gaar in ruim zout water (+/- 90 minuten)
- Kook de aardappelen in ruim zout water (+/- 20 minuten)
- Kook de snijbonen gaar in ruim zout water (+/- 10 minuten)

- Voeg alle ingrediënten samen

Stamp alles voorzichtig door elkaar.
Ondertussen: het vlees

Wel ondertussen de verse worst in net niet kokend water (5 minuten). Kijk voor uitleg over hoe verse worst het beste te bereiden is op deze pagina

Braad de worst vervolgens om en om in boter op een middelhoog vuurtje.

Bak ook de speklappen uit naar eigen smaak. Sommigen houden van krokant, anderen juist weer niet. Kruid ze - als ze dat niet zijn - met de kruidenmix of met peper en zout.

Snij de bakleverworst in plakken van net geen centimeter en bak ze in ruim boter op matig vuur, 3-4 minuten aan beide kanten.
Serveertip:

Serveer met een heerlijke jus die u kunt maken door het bakvocht van de wordt op te vangen. Klaar!