Recept van Jans van Laar - Stamppot snijbonen en witte bonen

met bakleverworst, verse worst en speklappen - Hoofdgerecht - 4 personen

Stamppot snijbonen en witte bonen

Het wordt in de volksmond ook Blote billetjes in het gras genoemd. Heerlijke, oer-Hollandse stamppot met aardappelen, snijbonen en witte bonen. Lekker Nederlands. Wij doen er dit keer verse worst, spek en bakleverworst bij. Genieten.

stamper

Ingrediënten

naar smaak Zout & peper uit de molen
600 gram Gesneden snijbonen
½ Wittekool
250 gram Witte bonen (droog, of 600g uit blik)
1000 gram Stamppotaardappelen
naar behoeven Boter

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 100g
€ 1,65
1 stuk(s)
per 150g
€ 2,45
1 stuk(s)
per 100g
€ 1,55
1 stuk(s)
per 100g
€ 1,70
1 stuk(s)
per 4000g
€ 53,75

En verder:

1 stuk(s)
per 270g
€ 3,15
1 stuk(s)
€ 5,50

Dit recept kunt u ook maken met:

1 stuk(s)
€ 25,20
1 stuk(s)
€ 1,30
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper

Stap voor stap

Voorbereiding:

Als u niet start met bonen uit blik maar met gedroogde, wel ze dan een nacht van tevoren in ruim water.

Stamppot snijbonen en witte bonen
  • Kook de bonen gaar in ruim zout water (+/- 90 minuten)
  • Kook de aardappelen in ruim zout water (+/- 20 minuten)
  • Kook de snijbonen gaar in ruim zout water (+/- 10 minuten)

Stamppot snijbonen en witte bonen
  • Voeg alle ingrediënten samen

 

Stamppot snijbonen en witte bonen

Stamp alles voorzichtig door elkaar.

Ondertussen: het vlees

Stamppot snijbonen en witte bonen

Wel ondertussen de verse worst in net niet kokend water (5 minuten). Kijk voor uitleg over hoe verse worst het beste te bereiden is op deze pagina

Stamppot snijbonen en witte bonen

Braad de worst vervolgens  om en om in boter op een middelhoog vuurtje. 

Stamppot snijbonen en witte bonen

Bak ook de speklappen uit naar eigen smaak. Sommigen houden van krokant, anderen juist weer niet. Kruid ze - als ze dat niet zijn - met de kruidenmix of met peper en zout.

Stamppot snijbonen en witte bonen

Snij de bakleverworst in plakken van net geen centimeter en bak ze in ruim boter op matig vuur, 3-4 minuten aan beide kanten.

Serveertip:

Stamppot snijbonen en witte bonen

Serveer met een heerlijke jus die u kunt maken door het bakvocht van de wordt op te vangen. Klaar!