Recept van Erik - Brodo vegetale (groentenbouillon)

Uit de traditionele Italiaanse keuken - Basisrecept - 3 liter

 Brodo vegetale (groentenbouillon)

In de Italiaanse keuken wordt veel minder vaak gebruik gemaakt van vlees dan je zou denken. Vooral in Midden- en Zuid-Italië wordt erg vaak vegetarisch gekookt. Men kan zich hier ook wel iets bij voorstellen: vlees is duur, en in heet weer zwaar op de maag. Traditioneel bestond bovendien ook nog het probleem dat vlees gekoeld bewaard moet worden. Minestrone, de beroemde Italiaanse groentensoep, is een goed voorbeeld. Je zou verwachten dat deze soep getrokken wordt van een lekker bot. Niets is minder waar - er komt geen vlees aan te pas. Ook veel pastasoorten en risotto's waarvan je zou denken dat ze worden aangelengd met kippenbouillon (zoals in de Franse keuken het geval zou zijn) worden vervaardigd met een uiterst lichte, geheel plantaardige groentenbouillon - de vermaarde brodo vegetale die in geen enkele Italiaanse familie mag ontbreken. Hier het recept.

Benodigdheden voor
3 liter:

1   courgette    
3 l water    
1 tn. knoflook, ongepeld    
1   bosje peterselie    
2   uien    
3   stengels bleekselderij  
1   vastkokende aardappel    
2   tomaten    
2   winterpenen    
3 bl. laurier    
    zout    
    peperkorrels    

Stap 1:
Was alle bestanddelen grondig.

Stap 2:
Schil de tomaat, de ui, de wortel en de aardappel


Stap 3:
Snijd alles in vrij grove delen

Stap 4:
Doe alles behalve de peterselie en de knoflook in een pan met koud water en breng aan de kook.

Stap 5:
Voeg zodra het kookt de peterselie en de ONGEPELDE knoflook toe.

Stap 6:
Daarna de peperkorrels (stuk of 10).

Stap 7:
Daarna de laurierblaadjes.

Stap 8:
Breng op smaak met zout en laat 1,5 uur zacht koken.

Stap 9:
Zeef de groentenbouillon en regel eventueel de smaak met nog wat zout indien nodig. Hou er wel rekening mee dat, als u deze groentenbouillon gaat gebruiken in gerechten waar u de vloeistof sterk reduceert (in laat dampen), u beter af bent met te weinig dan met te veel zout! Klaar!

Ingrediënten