Recept van Awee ter Horst - Beef Wellington

Dé kerstklassieker - Hoofdgerecht - 6 personen

Beef Wellington

Beef Wellington is een gerecht van  ossenhaas, parmaham en duxelles (fijngehakte paddenstoelen met diverse kruiden). In het eerste recept werd ook ganzenlever toegevoegd. Het vlees wordt in bladerdeeg verpakt en gegaard in de oven. Oorspronkelijk moest het bladerdeeg eigenlijk alleen dienen om het vocht niet uit het pakketje te laten verdwijnen, terwijl de duxelles puur een smaakmaker was die voor het serveren van het vlees werd afgehaald. Pas later bedacht men dat die paddestoelen en dat korstje hartstikke lekker zijn. Ach ja, de culinaire wereld zit vol verrassingen. Waarom het gerecht de naam draagt van de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley, is eveneens een raadsel. 

Beef Wellington

Ingrediënten

Bestel alles in 1 all-in pakket:

1 stuk(s)
€ 56,60

Of bestel alleen kruiden, groenten en deeg:

1 stuk(s)
€ 19,95

Of maak zelf uw keuze:

1 stuk(s)
per 500g
€ 30,30
1 stuk(s)
€ 1,30
1 stuk(s)
per 140g
€ 5,05
200 gram Gemengde paddestoelen
1 Sjalot
1/2 bosje Peterselie
1 tn. Knoflook
250 gram Bladerdeeg, rol
1 snufje Zout
100 gram Boter
1 Ei
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Huishoudfolie
Bakpapier
Oven
Knoflookpers
Penseel

Stap voor stap

Wat heeft u nodig?

Gemengde paddestoelen

Gemengde paddestoelen

Peterselie

Peterselie

Sjalot

Sjalot

Knoflook

Knoflook

Daar gaan we: vlees kruiden en aanbraden

Vlees kruiden

Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen en kruid met de vleeskruiden.

Vlees aanbraden

Smelt 50 gram boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht op hoog vuur.

Vlees terugkoelen

 Haal het uit de pan en koel terug in de koelkast, minstens een kwartier.

Duxelles maken

Paddestoelen in de hakmolen

Maak de gemengde paddenstoelen schoon en hak ze middelgrof in de hakmolen of met de hand.

Gehakte paddestoelen

Dit is het ideale resultaat.

Ui knoflook peterselie hakken

Snipper de sjalot fijn. Pers of hak de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn.

Ui en knoflook glazig laten worden

Smelt 50 gram boter in een pan en stoof de sjalotten en de knoflook op een zacht tot matig vuurtje tot ze glazig worden.

Gehakte paddestoelen in de pan

 Voeg de paddenstoelen toe en laat meestoven. Als de paddestoelen vocht loslaten, dit volledig laten verdampen.

Peterselie in de pan

 Haal van het vuur wanneer de paddenstoelen gaar zijn en voeg de gehakte peterselie toe. Vermeng en breng de duxelles op smaak met wat zout. Houd apart in de koelkast. 

Inpakken

Prosciutto

Leg de prosciutto dakpansgewijs op een ruim stuk huishoudfolie.

Duxelles uitsmeren

 Smeer de duxelles gelijkmatig over de ham uit en leg het vlees daarop.

Wellington in galantine draaien

 Rol het geheel strak in de folie door de uiteinden tegengestelde richtingen op te draaien, net als een snoepje. Knoop de uiteinden vast en leg de rol in de koelkast.

Het bladerdeeg

Bladerdeeg

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Eidooier

Splits een ei.

Wellington op het deeg leggen

 Rol het deeg uit op bakpapier. Haal het vlees uit de folie.

Deeg om Wellington

Rol het bladerdeeg met de duxelles er strak omheen. Laat het deeg ongeveer 5 cm overlappen. Leg de rol met de naad naar beneden op het bakpapier. Draai de uiteinden voorzichtig dicht zodat straks zo weinig mogelijk vocht kan ontsnappen. Vouw de flappen niet onder het vlees, want dan wordt het deeg niet gaar.

Eidooier loskloppen

Klop de eidooier los met 1/2 tl. water.

Wellington met eidooier bestrijken

Bestrijk hiermee het deeg

Bakken

Wellington net uit de oven

Plaats in de oven en bak 40 minuten.

Wellington laten rusten

Haal uit de oven, laat even rusten

Beef Wellington plak

 Snijd de rol in plakken. Serveer.

Serveertip

Beef Wellington

Marchand-de-vin-saus is hier erg lekker bij. Klik hier voor het recept.

Hulst Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner .