Recept van Dale Abercrombie - Venison Pie

Hertenpastei met donker bier en bladerdeeg - Hoofdgerecht - 6 personen

Venison Pie

Venison pie
Wildpasteien kwamen al voor in het Romeinse rijk. In de middeleeuwen aten de rijken ook veel van deze gerechten. Vaak werden allerlei wildsoorten door elkaar gebruikt, inclusief dieren waar wij ons nog maar weinig bij kunnen voorstellen zoals reiger, zwaan en kraai. Een echte vlucht nam de "game pie" in Engeland in de Victoriaanse tijd. Deze venison pie is een beroemd Engels recept.

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 1000g
€ 20,40
1000 gram
per 550g
€ 16,45
1000 gram
per 200g
€ 11,45

En verder:

40 gram
€ 15,55
1 stuk(s)
€ 1,30
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Voor de saus:

1 takje Verse tijm
3 Sjalotten
2 Winterpenen
1 el. met kop Bloem
500 ml Leffe
1 tl. Mosterdpoeder
1 el. Bruine basterdsuiker
3 el. Balsamico
1 Ei, losgeklopt met 1 el. melk
1 plak Gemberkoek (ontbijtkoek)
300 g Bladerdeeg
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Bakpapier
Pasteivorm
Penseel

Stap voor stap

Venison Pie
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de winterpeen grof
  • Hak de sjalotten fijn

Venison Pie
  • Verwarm het ganzenvet in een ruime cocotte met deksel
  • Voeg de gehakte sjalotten toe en laat deze glazig en lichtbruin worden

Venison Pie

Kruid de poulet met onze meerdanvlees kruidenmix of met zout en peper. Begint u met grotere stukken vlees zoals filet, bout of sukade, snij die dan eerst in blokjes van 3-4 cm.

Venison Pie
  • Voeg het vlees en de wortelen toe aan de ui in het ganzenvet.

Venison Pie
  • Schep een keer om.

Venison Pie
  • Voeg de koek (in dobbelstenen geneden), de tijm, wat peper, het bier, de azijn en de suiker toe
  • Schep nog een keer goed om

Venison Pie
    • Draai de warmtebron uit en zeef de blom en het mosterdpoeder er overheen
    • Roer tot het bindt

    Venison Pie
    • Bedek de pan met een stuk bakpapier
    • Sluit de pan af met een deksel
    • Breng het geheel aan de kook
    • Plaats in de oven op 160 graden en laat  stoven tot het vlees helemaal gaar is (ongeveer 3,5 uur)

    Venison Pie

    Stort het geheel voorzichtig over in een pasteivorm. Gebruik een diepe, niet al te brede vorm, anders zakt het deeg straks in.

    Venison Pie
    • Leg het deeg over de pastei (ongeveer 7 mm dik)
    • Hou wat ruimte over aan de rand en druk de rand dicht met een vork

    Venison Pie

    Bestrijk het deeg met het eiermengsel.

    Venison Pie

    Bak de pie 40-45 minuten tot het deegkorstje mooi bruin glanst. Klaar!

    Venison Pie

    Vension pie is heerlijk met spruitjes, polenta van kastanjemeel, puree van aardappel of knolselderij, vlierbessengelei, een gestoofde peer en rode kool. Ook hele kastanjes, gekookt, smaken erg goed erbij.

    Wijntip:

    Venison Pie

    Een prachtige volle rode wijn. Een Barolo, een mooie Bordeaux, een oudere Rioja. Voor de liefhebbers van zoetere tinten: Een Amarone. Of je blijft natuurlijk bij de Leffe. Niks mis mee!

     HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.