Recept van Seastar - Sushi van vegan zalm en/of tonijn
Verantwoord en toch net echt - Hoofdgerecht - 25 stuks

Laat het de wat oudere Japanners niet horen maar we gaan sushi maken van vegan producten. Joehoe! Het kan en het is nog lekker ook!
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
|
€ 14,75 | |
1 stuk(s) |
|
€ 11,55 | |
En verder: |
|||
Naar behoeven | Wasabi | ||
5 el. | Rijstazijn | ||
naar behoeven | Sushigember (gari sushi) | ||
250 gram | Sushirijst (meshi) | ||
25 ml | Kikkoman | ||
4 | Suiker | ||
1,5 el. | Zout | ||
35 ml | Mirin | ||
paar druppels | Sesamolie | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Stoommandje | |||
Koksdoek | |||
Zeef | |||
Spuitzak | |||
Sushimatje (makisu) |
Stap voor stap
Was de rijst

Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.
Rijst koken

- Doe de rijst in de pan en voeg 350 ml water toe
- Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 minuten koken
- Zet het vuur laag en laat de rijst 15 minuten zacht doorpruttelen met het deksel op de pan
- Giet af met een zeef en stort terug in de pan
- Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Maak van een koksdoek een katoenen rand om de deksel opdat er geen condens op de rijst terecht komt
- Sushirijst hoort op kamertemperatuur te zijn. Laat de rijst dus op zijn gemak afkoelen, bijvoorbeeld op een schoon bakblik
- Wanneer de rijst koel is, omspatelen met 5 el. rijstazijn en 1/2 tl. zout
Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.
Snijden

- Leg de vegan salmon of vegan tuna plat op de werkbank
- Snij het over de korte kant in stukken van 4cm breed
- Kantel deze stukken en snij ze in 4 gelijke plakjes
- Neem een portie rijst in de hand
- Knijp het in de typische sushivorm
- Leg er een plakje vegan salmon of tuna bovenop
- Rangeer op een mooi bord. Herhaal
- Maak een dipsaus van de Kikkoman, de mirin, een paar druppels wijnazijn en even zoveel sesamolie.
Serveertip

Serveer met een kommetje van de saus, wat sushigember en een toefje wasabi. U kunt ervoor kiezen de sushi af te garneren met een flinterdun plakje komkommer en wat sesamzaad. Klaar!
Wijntip

Warme sake. What else?