Recept van Andreas van Hohenzimt - Reibekuchen (Kartoffelpuffer)

Net als op de Weihnachtsmarkt - Snack - 6-10 personen

Reibekuchen (Kartoffelpuffer)

Reibekuchen! Heerlijk met appelmoes op de kerstmarkt! Kartoffelpuffer worden ze ook wel genoemd. De Duitsers vinden dat ze ze hebben uitgevonden. Dat vinden de Russen ook (Daar heten ze dranniki (дранники). Maar ja, daar zijn de Oekraieners het dan weer niet mee eens. Die nomen ze overigens deroeny (деруни). Och, en als we dan toch bezig zijn - het Zwitserse Rösti heeft er ook veel van weg. 

Reibekuchen is vooral rons de feestdagen erg populair. Men komt het op elke Weihnachtsmarkt tegen.

Andere recepten voor uw Kerstmarkt thuis? Klik hieronder!

Lebkuchen

Schweinehaxe

Glühwein

Flammkuchen

Ingrediënten

800g Iets kruimige aardappel
2 el. Bloem
2 Eieren
naar smaak Zout
naar smaak Peper
eventueel Gehakte peterselie

Voor het bakken:

naar behoeven Reuzel of frituurolie

Voor de garnituur:

400g Appelmoes
naar behoeven Stroop

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Keukenmachine

Stap voor stap

Reibekuchen (Kartoffelpuffer)
  • Schil de aardappelen en rasp ze op een rasp of in de keukenmachine
  • Als ze veel water loslaten - even in een theedoek laten liggen om het overtollige vocht af te vangen
  • Het aardappelschaafsel kruiden naar smaak met zout en peper
  • Meel eroverheen strooien, ei toevoegen en vermengen

Reibekuchen (Kartoffelpuffer)
  • In een koekenpan vet verhitten en de reibekuchen als flensjes, om en om, niet te snel bakken tot ze mooi knapperig zijn
  • Uit laten lekken op keukenpapier en warm houden in een oven tot al het deeg op is
  • Werk wel door met het aardappeldeeg - het oxideert snel en wordt dan grauw en minder mooi om mee te werken
  • Serveren met appelmoes of suikerstroop. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

weihnachtsmarkt #Weihnachtmarkt thuis