Recept van Yvonne - Quiche lorraine

Uit de traditionele Franse keuken - Hoofdgerecht - 8 personen

Quiche lorraine

Quiche is afkomstig uit Lotharingen, eeuwenlang wisselend tussen een Duitse of een Franse streek. De naam quiche is afgeleid van een woord uit de Lotharingse streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek). Een quiche is een hartige open taart, gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room (appareil), met daarin verschillende toevoegingen. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij blokjes gerookt spek en (eventueel) geraspte kaas worden toegevoegd.

Ingrediënten

150 gram in blokjes gesneden
per 1500g
€ 16,90
100 gram Emmental kaas (eventueel)
2 Eieren
2 Eidooiers
200 gram Pâte brisée (klik voor recept)
250 gram Crème fraîche
250 ml Volle melk
1 vleugje Nootmuskaat
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bakbonen
Bakpapier
Bakvorm
Deegroller
Garde
Oven

Stap voor stap

Quiche lorraine

Stap 1:
Maak een pâte brisée 
(klik hier voor het recept) .

Quiche lorraine

Stap 2:
Laat 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180° C.

Quiche lorraine

Stap 3:
Beboter een ronde springvorm. Rol het deeg uit tot een ronde lap, rol deze op de deegroller en rol deze vervolgens uit op de vorm, over de rand.

Quiche lorraine

Stap 4:
Druk de rand naar beneden tot een hoogte van 2-3 cm. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen (of gewone rauwe bonen). Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen tijdens het bakken. Bak het deeg "à blanc" oftewel zonder vulling, gedurende 4 minuten. Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 3 minuten. Haal het deeg uit de oven.

Quiche lorraine

Stap 5:
Braad de spekjes in een koekenpan zonder toevoeging van vet tot ze beginnen te kleuren.

Quiche lorraine

Stap 6:

  • Doe de crème fraîche en de melk in een kom.
  • Voeg de eieren en de dooiers toe en roer goed door elkaar.
  • Kruid met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Niet te veel zout, want de spekjes zijn ook al erg zout. Klop goed op met een garde.

Stap 7:
Doe nu (eventueel) de kaas in de vorm, en daar bovenop de spekjes.

Stap 8:
Giet het eiermengsel in de vorm tot aan de rand van het deeg.

Stap 9:
Bak de quiche in 25-30 minuten gaar op 180° C.

Stap 10:
Verwijder de rand van de vorm en serveer warm.

Wijntip:

Quiche lorraine

Het liefst natuurlijk een wijn uit de naburige Elzas: een Edelzwicker, een Pinot Blanc, een Sylvaner. Ook een rode kan - een Pinot Noir.

Vegetarisch Voor een vegetarische variant laat u het spek achterwege.