Recept van Yvonne - Pompoensalade

Pompoen kun je rauw eten! - Maaltijdsalade - 4 personen

Pompoensalade

Een simpel recept voor de herfst, het pompoenseizoen. Pompoen is rauw te eten. Met een fijne dressing is dat een lust voor de tong.

Ingrediënten

100 gram Pompoen
½ Komkommer
1 Frisse appel
3 blaadjes Romeinse sla
5 Walnoot
2 Tomaat
3 Dadel
1 tl. Dadelazijn
2 el. Walnootolie
paar blaadjes Stevia
naar smaak Zout

Stap voor stap

Stevia

Pompoensalade

De bekendste soort is Stevia rebaudiana (ook wel Honingkruid genoemd), bekend vanwege de zoetstoffen die uit de plant gewonnen worden. Stevia is 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Het is daarom bij uitstek geschikt als zoetstof. Hoofdzakelijk door het economische gevaar dat stevia kan betekenen voor producenten van suiker en kunstmatige zoetstoffen hebben lobbyisten alles op alles gezet om stevia van de markt te houden. Door een misverstand te creëren en een anonieme brief te sturen aan de FDA zijn deze groepen erin geslaagd het product buiten de VS houden van 1991 tot 2008. Tengevolge daarvan is ook binnen de EU stevia pas sinds kort erkend als zoetmiddel (2011). Stevia smaakt niet alleen lekker, het ziet er ook als versiering van een bord zeer fraai uit.

Bereiding

Pompoensalade

Snij de sla, de pompoen, de komkommer, de appel en de tomaat in dunne reepjes.Probeer de komkommer zo te snijden dat op ieder stukje een groen kapje van de schil zit. Dat lukt als u de komkommer eerst overlangs in 8 parten snijdt en daarna overdwars in reepjes. Met de appels kunt u hetzelfde doen: eerst het klokhuis eruit, dan in 16 partjes, dan in reepjes. Hak de walnoten en de dadels grof. Maak een dressing van de olie en de azijn en maak daar de salade mee aan. Klaar.

Serveertip:

Pompoensalade

Garneer af met een paar blaadjes stevia. Deze zoete blaadjes passen perfect.

Wijntip:

Pompoensalade

Een Gewürztraminer uit de Elzas of een Sauternes, ijskoud.

 HalloweenDit recept is een goede suggestie voor halloween.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant