Recept van Yvonne - Pomme d'amour

Voor Valentijnsdag! - Snoepgoed - friandises - 6 stuk

Pomme d'amour

Een uitstekend idee voor Valentijnsdag: Pomme d'amour, oftewel liefdesappels. Tenminste, zo heten ze bij de Fransen. De Italianen hebben er een iets minder geslaagde benaming voor, als het aankomt op liefde en vertrouwen: mela stregata, oftewel "behekste appel", zeg maar de appel waarmee de boze koningin op listige wijze Sneeuwwitje ter dood trachtte te brengen. Wij noemen ze meestal snoepappels. Ook niet echt iets dat nou direct betrekking heeft op de liefde... We houden dus op de Franse benaming.

Ingrediënten

6 Vrij dikke satéstokken
6 Jonagold
1 tl. Rode voedingskleurstof
600 gram Poedersuiker
1½ el. Citroensap
1 glas Water

Stap voor stap

Stap 1:

Doe de suiker, het water en het citroensap in een pan en laat het geheel langzaam inkoken op een zacht vuurtje tot een lichte caramelkleur ontstaat. Te donker wordt te bitter!
Test of uw caramel gelukt is: laat een paar druppels in een bakje ijswater lopen. Als de druppels stollen en krokant worden is uw caramel gelukt. Haal de caramel van het vuur en voeg nu voldoende kleurstof toe om een mooie kleur te krijgen. De beste kleurstof is in poedervorm omdat de appels daarvan na verloop van tijd niet gaan zweten. Laat de caramel 5 minuten rusten voor u de appels gaat verwerken. Dit voorkomt onnodige luchtbellen in uw pomme d'amour.

Stap 2:

Was de appels in koud water en droog ze zorgvuldig af. Verwijder de steeltjes en steek ze op een dikke satéprikker tot driekwart van de hoogte van de appel.

Stap 3:

Bedek de werkbank of een snijplank met ovenpapier.

Stap 4:

Draai de appels in de caramel tot ze helemaal bedekt zijn. Één laag is genoeg. Niet opnieuw in de caramel dopen, hiervan wordt het resultaat niet beter. Zet ze op het bakpapier of hang ze erboven aan een lijntje, met de stokken naar boven wijzend.

NB: Sommigen zeggen dat de caramel beter wordt als je de appels meteen na het carameliseren in ijswater doopt. Niets is minder waar: de caramel neemt het water op en geeft het nog geen dag later weer aan u terug in de vorm van slappe caramel met rode druppels aan de buitenkant van de pomme d'amour!

Stap 5:

Laat de pommes d'amour minstens 30 minuten afkoelen en uitharden

Schoonmaaktip:

Uw pan zit nu onder de keiharde rode caramel. Het is niet de bedoeling dat u die voor de volgende dag aan uw geliefde overlaat. Doet u dat wel, dan krijgt u dat waarschijnlijk tot de volgende Valentijnsdag te horen. En terecht. U kunt de caramel het beste verwijderen door de pan met koud water op het vuur te zetten. Zodra het water warm wordt lost de caramel erin op. Fijne Valentijn!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant