Recept van Mats - Gehaktballetjes in tomatensaus

Polpette al sugo - uit de traditionele Italiaanse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Gehaktballetjes in tomatensaus

Polpette di nonna
Italianen maken hun gehakt het liefste van kalfsvlees. Is iets duurder maar oh zo lekker en mals! Vaak worden gehaktballetjes gemaakt die in tomatensaus worden klaargestoofd. Dit fenomeen, de "polpette al sugo" heeft uiteindelijk geleid tot de Amerikaanse spaghettisaus "tomatosauce and meatballs", iets dat u in Italië zelf niet frequent zult tegenkomen: polpette eet men daar niet met pasta maar met puree. Wij hebben er wat groenten bijgemaakt. Ook dit is niet typisch Italiaans, aangezien daar aardappelen ook als groenten worden beschouwd. Aardappelen en groenten op één bord is dus, in de ogen van menig Italiaan, een beetje overdone.

Voorbereiding:
Drenk het brood in melk en knijp het met de hand uit. Doe het in een kom, voeg het vlees eraan toe, samen met het ei en de parmezaan. Kruid licht met peper en zout. Kneed het gehakt goed door. Draai balletjes van ongeveer 4 cm diameter en plet deze licht zodat ze er iets afgeplat uitzien.

Bereiding:
In een hapjespan wat olijfolie warm maken en de gehaktballetjes even aanbraden. Haal ze uit de pan. Vervolgens de in twee helften gesneden ui in de olie leggen, even laten zweten (niet aan laten branden!) en meteen daarna de tomatensaus toevoegen. Voeg het gehakt weer toe en laat het geheel heel langzaam stoven zonder deksel op de pan. Hou in de gaten dat de saus niet teveel vocht verliest en aanbrandt. Indien nodig voegt u een klein beetje water toe. Na een kwartiertje zijn uw polpette klaar. Haal ze uit de saus. Breng de saus, indien nodig, iets op smaak met zout. Klaar!

Serveertip:
Puree (klik hier voor recept) en in boter gestoofde groenten, zoals selderij, wortels en doperwten.

Wijntip:
Een fruitige witte wijn.

Benodigdheden voor
4 personen:

500 gr. kalfsgehakt
60 gr. witte boterhammen zonder korst, fijngemalen
1   kleine ui
    olijfolie
1,5   losgeroerd ei
  ml. melk
60 gr. gemalen Parmezaanse kaas
500 gr. sugo (Italiaanse basistomatensaus - zie recept)
    zout & peper

Voorbereiding:
Drenk het brood in melk en knijp het met de hand uit. Doe het in een kom, voeg het vlees eraan toe, samen met het ei en de parmezaan. Kruid met peper en zout. Kneed het gehakt goed door. Draai balletjes van ongeveer 4 cm diameter en plet deze licht zodat ze er iets afgeplat uitzien.

 

Bereiding:
In een hapjespan wat olijfolie warm maken en de gehaktballetjes even aanbraden. Haal ze uit de pan. Vervolgens de in twee helften gesneden ui in de olie leggen, even laten zweten (niet aan laten branden!) en meteen daarna de tomatensaus toevoegen. Voeg het gehakt weer toe en laat het geheel heel langzaam stoven zonder deksel op de pan. Hou in de gaten dat de saus niet teveel vocht verliest en aanbrandt. Indien nodig voegt u een klein beetje water toe. Na een kwartiertje zijn uw polpette klaar. Haal ze uit de saus. Breng de saus, indien nodig, iets op smaak met zout.
Klaar!

Serveertip: Puree en in boter gestoofde groenten, zoals selderij, wortels en doperwten.

De wijn: Een fruitige witte wijn.

 

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 500g
€ 5,80
(zelf hakken of malen)
per 500g
€ 12,60
500 gram (zelf hakken of malen)
per 1600g
€ 23,40
60 gram Fijngemalen wittebrood zonder korst

En verder:

1 Kleine ui of sjalot
naar behoeven Olijfolie
1,5 Losgeroerd ei
naar behoeven Melk
60 gram Parmezaan of Grana (gemalen)
500 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus (klik voor recept)
naar smaak Zout & peper uit de molen

Garnituur:

600 gram Aardappelpuree (klik voor recept)
Producten