Recept van Mats - Pasta met aardappelen - pasta e patate

Gerecht uit de traditionele Italiaanse keuken - Pastagerecht - 4 personen

Pasta met aardappelen - pasta e patate

In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu "Pasta e minestre" (Deegwaren en soep) of onder het kopje "Primi piatti" (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), paste e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagioli, pasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets "droger" als volledig "nat" worden geserveerd. In dit recept ziet u hoe in Rome op ouderwetse manier pasta e patate (pasta met aardappel) wordt gemaakt. Ook vindt u op onze site een variant met een knipoog naar de Italiaanse keuken, waarbij de gewone aardappel is vervangen door de truffe de Chine (ook wel Vitellotte noire).

Pasta e patate wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, "maltagliati" (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt. Heeft u geen maltagliati in huis - geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.

Ingrediënten

400 gram Pasta
600 gram Vastkokende aardappelen
1 liter Brodo vegetale (groentebouillon- klik voor recept)

Maak een keuze:

80 gram in blokjes
per 1500g
€ 39,05
80 gram in blokjes
per 1500g
€ 18,00
80 gram in blokjes
per 1600g
€ 32,75

En verder:

1 Ui
3 el. Olijfolie
naar smaak Zout & peper uit de molen
naar behoeven, geraspt Parmezaan, pecorino of Grana Padano
Producten

Stap voor stap

Pasta met aardappelen - pasta e patate
  • Hak de ui. Snij het spek in blokjes.
  • Schil de aardappels en snij ze parmentier (klik hier voor advies).
  • Fruit de ui lichtjes aan in de olie tot hij glazig begint te worden.
  • Voeg het spek erbij.
  • Laat het geheel 3 minuten zacht stoven.

Pasta met aardappelen - pasta e patate
  • Voeg de aardappelen toe en stoof het geheel 5 minuten.
  • Schep regelmatig om

Pasta met aardappelen - pasta e patate
  • Voeg nu de warme groentenbouillon toe, zoveel dat u de aardappelen nèt helemaal bedekt.
  • Breng aan de kook en...

Pasta met aardappelen - pasta e patate
  • ...zodra de bouillon kookt voegt u de pasta toe.
  • Kook de pasta zolang als voorgeschreven is.

Pasta met aardappelen - pasta e patate
  • Als het geheel te droog wordt voegt u nog een beetje bouillon toe.
  • Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Serveertip

Pasta met aardappelen - pasta e patate

Bestrooi eventueel voor het opdienen met geraspte Parmezaan, Pecorino Romano of Grana Padano.

Wijntip

Pasta met aardappelen - pasta e patate

Een mooie fruitige witte wijn. Een Frascati bijvoorbeeld. Een rode kan ook, maar dan een lichte, zoals een (koude) Bardolino.